Saniranjem mlinova Jajce se priprema za turističku sezonu

Saniranjem mlinova Jajce se priprema za turističku sezonu

 

Saniranje staza oko mlinova na rijeci Plivi, jedna je od aktivnosti kojima se Jajce priprema za predstojeću turističku sezonu, izjavio je Feni direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan.

Brtan je kazao da su staze oko vodenica, koje su proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, oštećene te da bi njihova sanacija trebala biti završena za dvije sedmice.

– Imali smo prošle godine nekoliko slučajeva kada je daska pukla, a jedan turista čak je i ozlijeđen, tako da smo odlučili da to saniramo. Ovaj put ćemo ići s kvalitetnom hrastovom građom, tako da ćemo taj problem dugoročno riješiti – dodao je Brtan.

Istakao je da su dotrajali i krovovi na određenom broju mlinova, ali to će biti rješavano u idućoj fazi kada budu osigurana sredstva za te radove.

Govoreći o pripremama za predstojeću sezonu, Brtan je, također, najavio radove koji će omogućiti održavanje skokova s vodopada u Jajcu, koji su prošle godine bili otkazani.

– Skokovi će ove godine sigurno biti održani, a za nekoliko dana imat ćemo javni poziv za radove na čišćenju korita ispod vodopada, što je i bio razlog otkazivanja skokova prošle godine – naglasio je on.

Kada je riječ o novinama u turističkoj ponudi Jajca, Brtan je naglasio da će one ovisiti o raspoloživom novcu.

– Imamo neke zamisli, ali nisam još siguran jer sve ovisi o sredstvima, odnosno hoćemo li moći uvesti sadržaje poput adrenalinskih sportova, zip-linea iznad vodopada ili nešto slično – naglasio je on.

Istakao je kako nacionalne spomenike Jajca vikendom, trenutno, posjećuje oko 1.000 ljudi, što predstavlja ohrabrenje da bi predstojeća turistička sezona mogla biti dobra.

S ciljem unaprjeđenja turističke sezone, dogovorena je i intenzivnija suradnja Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca i Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona).

Direktor Turističke zajednice Miroslav Matošević kazao je Feni da je Jajce jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija, sa iznimnim turističkim potencijalima te da očekuje da će i dalje biti nezaobilazna tačka na turističkoj karti Bosne i Hercegovine.

– Rijetko koji grad ima takvu kombinaciju prirodnih i kulturno-povijesnih atrakcija na malom području. Turistička zajednica stavlja se na raspolaganje sa svojim kapacitetima, te ćemo najviše raditi na zajedničkoj promociji grada Jajca -istakao je Matošević.

Kako je kazao, u fokusu će biti promocija Jajca u zemljama u okruženju te saradnja s turističkim agencijama, koje u Bosnu i Hercegovinu dovode goste iz inozemstva, kako bi u svoju ponudu uvrstili taj, ali i ostale gradove SBK-a.

– Cilj nam je uvezati ponudu naših gradova, kako bi bio poboljšan kvalitet ukupne turističke ponude srednje Bosne, kao turističke destinacije atraktivne 365 dana u godini – naglasio je direktor Turističke zajednice SBK-a.

Previous 'Delta Plus' - Sva proizvodnja iz Sane ide za Njemačku
Next Bosanska zastava ispred Gradske vijećnice u američkom gradu Utica (Video)

You might also like

TURIZAM

Otvaranje označenih ruta i promocija projekta Trebević Outdoor Route

Trebević, jedan od simbola Sarajeva i jedno od najomiljenijih izletišta, do sada nije bilo mapirano i uvezano, kako bi svi posjetioci ove planine, koja je zaštićeni pejzaž, mogli sigurno istraživati

BH RAZGLEDNICA

Mnogi turisti lijepo i sunčano vrijeme iskoristili kako bi prošetali centralnim ulicama Sarajeva i obišli znamenitosti

Veliki broj turista, među kojima je i značajan broj onih koji dolaze iz zemalja regiona, ovih dana boravi u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim objavljenim podacima, broj

TURIZAM

Velika prilika za promociju kulturnog nasljeđa kroz projekt ‘Pronacul’

 Velika prilika za promociju i valorizaciju kulturnog nasljeđa došla je kroz implementaciju projekta ‘Pronacul’ – Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je