Sanski Most: Obilježena godišnjica slavnog Petog korpusa bosanske armije

Sanski Most: Obilježena godišnjica slavnog Petog korpusa bosanske armije

Na današnji dan prije 29 godina formiran je Peti korpus Armije RBiH.

 U okviru manifestacije obilježavanja ovog datuma, danas je u Sanskom Mostu na Trgu ljiljana održana svečana akademija, kojoj su prisustvovali ratni čelnici Petog korpusa, kao i predstavnici društveno-političkog života svih nivoa vlasti, te brojni građani, javlja RTV Sana.

Na ovom događaju se govorilo o ulozi i značaju ove armijske jedinice u herojskoj borbi protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu i doprinosu u oslobađanju zemlje, a pročitano je i pismo legendarnog i proslavljenog komandanta Petog korpusa, brigadnog generala Atifa Dudakovića, koji nije mogao prisustvovati ovom skupu. 

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne. Bio je djelo krajiških patriota i do kraja rata ostao multietnički. 

 Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio slijedeće gradove: Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio i Sanski Most. 

Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, Peti korpus smatra se jednim od najuspješnijih i najslavnijih korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu manifestacije upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili vokalna solistica Šejla Grgić i Behar bend. Nakon svečane akademije upriličen je ručak za sve goste, a nije izostala ni slavljenička torta.

Previous Del Piero: Džeko je bolji od Lukakua
Next Reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu EP u sjedećoj odbojci

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović: Unatoč svemu, nikad veći i puniji budžeti

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, iza nas je teška i izazovna 2022. godina, koju su obilježili ratovi, pandemija koronavirusa, ekonomska i energetska kriza i globalna inflacija. Sve to, uz političke

NAŠI DANI

Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ dodijelila povelje i plakete istaknutim članovima

Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” održala je danas svečanu Skupštinu u povodu godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana te dodijelila Povelje redovnim članovima – akademicima i počasnim članovima i

NAŠI DANI

KS: Upriličen prijem reprezentacije Dia BiH – evropskih prvaka

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija ugostili su danas futsal reprezentaciju dijabetičara Bosne i Hercegovine i doktora Midhata Mujića iz Saveza dijabetoloških udruženja BiH.