Sanski Most: Obilježena godišnjica slavnog Petog korpusa bosanske armije

Sanski Most: Obilježena godišnjica slavnog Petog korpusa bosanske armije

Na današnji dan prije 29 godina formiran je Peti korpus Armije RBiH.

 U okviru manifestacije obilježavanja ovog datuma, danas je u Sanskom Mostu na Trgu ljiljana održana svečana akademija, kojoj su prisustvovali ratni čelnici Petog korpusa, kao i predstavnici društveno-političkog života svih nivoa vlasti, te brojni građani, javlja RTV Sana.

Na ovom događaju se govorilo o ulozi i značaju ove armijske jedinice u herojskoj borbi protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu i doprinosu u oslobađanju zemlje, a pročitano je i pismo legendarnog i proslavljenog komandanta Petog korpusa, brigadnog generala Atifa Dudakovića, koji nije mogao prisustvovati ovom skupu. 

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne. Bio je djelo krajiških patriota i do kraja rata ostao multietnički. 

 Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio slijedeće gradove: Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio i Sanski Most. 

Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, Peti korpus smatra se jednim od najuspješnijih i najslavnijih korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu manifestacije upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili vokalna solistica Šejla Grgić i Behar bend. Nakon svečane akademije upriličen je ručak za sve goste, a nije izostala ni slavljenička torta.

Previous Del Piero: Džeko je bolji od Lukakua
Next Reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu EP u sjedećoj odbojci

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na majora Mihajla Petrovića: Legendarni komandant sa Vlašića

Oficir bivše JNA i magistar elektrotehnike Mihajlo Petrović u proljeće 1992. godine, kada je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, a njegova jedinica napustila Travnik, povukao je potez zbog kojeg

NAŠI DANI

Srbijanski mediji – ‘Đoković vanzemaljac, zato posjećuje piramide’

Novinarstvo u Srbiji, mnogi će konstatovati, daleko je od bilo kakvih uzusa. Pored režimske propagande, medijske naslove iz dana u dan pune isforsirane vijesti iz crne hronike, kao i banalnosti

NAŠI DANI

Konaković ponizan ispred Dodika i Čovića – u Sarajevu izvrijeđao novinarku, dijete šehida

Lideri stranaka Trojke održali su danas konferenciju za medije. Ponovo je glavnu riječ vodio predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ali kada je završio izlaganje i kada