Sanski Most obilježio Dan državnosti

Sanski Most obilježio Dan državnosti

Polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, te na turbe generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, danas je u Sanskom Mostu obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te dan osnivanja 17. Viteške Krajiške brigade, izvještava sanartv.ba.

Prisutne boračke i općinske delegacije najprije su posjetile turbe generala Mehmede Alagića u Fajtovcima, gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast legendarnom komandantu, te su se podsjetili na njegov ratni put u odbrambeno – oslobodilačkog ratu koji je proveo na čelu 7. Korpusa, u čijem je sastavu bila i 17. Viteška Krajiška brigada.

Ova armijska jedinica je u godinama koje su uslijedile bila udarna pesnica Armije RBiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom „Zlatni ljiljan“. Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo. U ime boraca ove proslavljene jedinice Armije RBiH prisutnima se obratio nekadašnji oficir, Munir Talić.

Delegacije su potom položile cvijeće i na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta, te se učenjem fatihe i minutom šutnje prisjetili svih onih koji su ugradilli svoje živote u temelje slobodne BiH.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u historiju bosanskohercegovačke državnosti.

-Dan državnosti Bosne i Hercegovine, danas su, na sebi svojstven način čestitali i učenici Prve sanske škole.

Učenici ove obrazovne ustanove, obučeni u boje zastave svoje domovine, s šalovima i zastavama Bosne i Hercegovine, danas su prošetali od svoje škole do Trga ljiljana. Potom su na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta položili cvijeće, te se prisjetili i odali počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje slobode našeg grada i države.

UČENICI PRVE SANSKE ŠKOLE ČESTITALI DAN DRŽAVNOSTI

Prije toga, u prostorijama ove osnovne škole održan je čas historije te su učenici upoznati sa svim historijskim dešavanjima koja su vezana za 25. novembar Dan državnosti BiH. U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. godine održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a i na tom historijskom događaju udareni su temelji moderne državnosti naše zemlje na kojima ona i danas počiva.

– Obilježavanju Dana državnosti BiH pridružili su se i sanski gimnazijalci koji su u malom parku danas organizirali i održali mali performans. Učenici ove obrazovne ustanove odlučili su da na ovakav način obilježe jedan od najznačajnijh praznika za Bosnu i Hercegovinu.

U sklopu programa kojeg su priredili izmjenjivali su se patriotski recitali, istorijski osvrt na značaj 25. novembra za državnost BiH, te muzički nastupi. Također, ovaj događaj je imao i svoj humanitarni aspekt, obzirom da su učenici gimnazije pokrenuli akciju za pomoć dječaku Abduharunu Kreštiću, koji je obolio od rijetke bolesti i za njega je potrebna hitna hospitalizacija u Turskoj.

Previous Najljepši rođendanski poklon djevojčice Leile svojoj Bosni i Hercegovini
Next Kako je Miralem Šabić postao "kisikdžija" iz Konjica, heroj svakodnevnice

You might also like

NAŠI DANI

Britanska ministrica položila vijenac na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom susreta sa bh. zvaničnicima, istaknuti su dobri bilateralni odnosi, a šefica britanske diplomatije kazala je

NAŠI DANI

Bogić Bogićević izabran za gradonačelnika Sarajeva

Bogić Bogićević jednoglasno je izabran za novog gradonačelnika Sarajeva na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Bogićević se treba izjasniti da li prihvata izbor, za sat vremena bi trebala biti konačna

NAŠI DANI

HRONOLOGIJA ZLOUPOTREBE NARODA: Bosanski Srbi su već pet puta izlazili na referendum

Referendum o Danu RS-a, održan u nedjelju 25. septembra, bio je peti izlazak Srba na glasačka mjesta od demokratskih promjena u Bosni i Hercegovini krajem devedesetih godina prošlog vijeka. Četiri