Sanski Most obilježio Dan oslobođenja

Sanski Most obilježio Dan oslobođenja

Centralna svečanost povodom Dana oslobođenja Sanskog Mosta, umjesto na Trgu ljiljana, kako je prvobitno bilo predviđeno, održana je u Gradskoj dvorani danas. 

U sklopu obilježavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta, na gradskom mostu danas je upriličen svečani defile zastava oslobodilačkih jedinica.

Ovih dana se navršila godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta, odnosno 26 godina od pobjedonosnog pohoda Armije Republike Bosne i Hercegovine pod kodnom oznakom „Sana 95“, u kojem su jedinice Petog i Sedmog armijskog korpusa, u sadejstvu sa drugim armijskim jedinicama iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, u zajedničkoj akciji oslobodili naš grad, čime je postao posljednje mjesto oslobođenja od okupacije u toku odbrambeno oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Na isti način kao što baštinimo vrijednosti proistekle iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, i ova godišnjica oslobođenja je prilika da se oda dužna počast svima koji su položili živote, te da se prisjetimo svih heroja i armijskih jedinica koji su donijeli slobodu u naš grad. Zastave oslobodilačkih jedinica nosili su članovi kluba ekstremnih sportova Kondor, koju su dali veliki doprinos u obilježavanju godišnjice oslobođenja.

Simboličnim bacanjem cvijeća s gradskog mosta u rijeku Sanu, i najmlađi Sanjani prisjetili su se svih koji su dali svoje živote za slobodu ovog grada.

CVIJEĆE SJEĆANJA ZA POGINULE PRIPADNIKE ARBiH

Ovaj događaj je postao lijepa tradicija koja se godinama održava i dio je programa kojim se obilježava Dan općine Sanski Most.

Ovaj tradicionalni čin simbolizuje odavanje dužne počasti svim žrtvama koje su ugradile svoje živote u temelje slobodnog Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine.

ODRŽANA PRIREDBA „DJECA SANI ZA ROĐENDAN“

Povodom Dana Općine Sanski Most u gradskoj sportskoj dvorani održana je zajednička priredba učenika osnovni i srednjih škola pod nazivom „Djeca Sani za rođendan“. Ideja o održavanju ovakve zajedničke priredbe u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma rodila se u okviru Aktiva pedagoga osnovnih škola, a usvojena je prilikom kreiranja programa obilježavanja Dana Općine. Ideja je da se ovakva priredba organizira ubuduće svake godine tim povodom.

(Sana RTV/MiruhBosne)

Previous Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik
Next Sarajevski tramvaj na konjsku vuču: „Izuvalo se prije ulaska u tramvaj“

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na majora Mihajla Petrovića: Legendarni komandant sa Vlašića

Oficir bivše JNA i magistar elektrotehnike Mihajlo Petrović u proljeće 1992. godine, kada je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, a njegova jedinica napustila Travnik, povukao je potez zbog kojeg

NAŠI DANI

‘Za balije u ovom autobusu nema mjesta’

Ekipa N1 je posjetila roditelje nedavno pretučenog učenika Alije Avdića iz srednje škole “Milutin Milanković” Milići , koji žive u Novoj Kasabi, no nisu htjeli pred kameru. Kažu, da se

NAŠI DANI

Salkić o provokacijama u Vlasenici i Potočarima: Zakazali sistem i predstavnici međunarodne zajednice

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), reagujući na provokacije Bošnjaka u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored bošnjačkih kuća u Potočarima, rekao je