Sarajevo Basket Meeting: Kako se budila košarka na olimpijskoj ljepotici

Sarajevo Basket Meeting: Kako se budila košarka na olimpijskoj ljepotici

Vijugavom cestom klizite kroz zelenkasti ambijent Bjelašnice. Idilični krajolik olimpijske ljepotice, pomislit ćete, savršeno je mjesto za odmor, za potpuni restart mozga.

Međutim, ovih dana pronaći ćete tu, u njedrima Šabića, još nešto – košarku. Tačnije kamp Sarajevo Basket Meeting, koji ulazi u posljednju sedmicu svog 18. izdanja.

Punoljetstvo projekta. Tolike godine ga dosljedno organizuje Košarkaški klub Realway, poznat po ogromnom broju košarkaških nada koje okuplja.

“Ove godine imamo 267 polaznika, što je premašilo sva očekivanja. Ujedno je ovo i prvi kamp na kojem smo uspjeli animirati klubove iz cijele Bosne i Hercegovine. Razgovarajući s kolegama, ljudima koji, da tako kažem, drže košarkaške sredine u našoj zemlji, došli smo do zaključka da klubovi nemaju prava rješenja kada su u pitanju ljetni kampovi, koji bi trebali predstavljati krunu sezone za omladinske kategorije. Realway, uz puno nedaća i problema, uspješno organizuje sve ove godine kamp i sada smo dočekali da, simbolično, punoljetstvo obilježimo najvećim odzivom u historiji, rekordnim smjenama, kao i rekordnim brojem angažovanih trenera iz mnogih klubova”, govori prvi čovjek KK Realway Nedim Džemić.

Trenerski tim kampa, koji se ove godine održava od 27. juna do 15. jula, čine Nidžara Tabaković, Jasna Sliško, Amer Čaluk, Dženan Podbičanin, Adnan Subašić, Muamer Kurić, Enes Hadžihalilović, Orhan Džakmić, Nedžad Šeper, Slaviša Ožegović, Amel Salčin, Jasmin Topalović, Mirza Smajović i Eldin Zeljković.

Upravo je struka dala konačnu ocjenu Sarajevo Basket Meetingu. Mnogi treneri iz zemlje, ali i regiona, učešće na kampu u srcu Šabića smatraju danas određenom privilegijom. Kao i članovi brojnih klubova (15 u muškoj, 7 u ženskoj konkurenciji) koji žele biti dijelom kampa.

Slika može predstavljati stojeći i na otvorenom

“Jako nam je bitno da smo kroz rad kampa probudili brojne košarkaške sredine u našoj zemlji, koje su odustale od komercijalnih kampova. Sarajevo Basket Meeting je primarno orijentiran na napretku igrača, ima ubjedljivo najbolji program, kojim smo aktivirali sredine poput Donjeg Vakufa, Tuzle, Zenice, Konjica, Mostara,… Svi oni kažu da će doći ponovo, a mi vjerujemo da će ih ovdje sljedeći put dočekati još bolji uslovi. Od sljedeće godine, naprimjer, kamp će trajati duže i ponuditi učesnicima još bogatiji sadržaj i edukaciju. Također, u planu je i održavanje košarkaške klinike”, naglašava Džemić.

U kampu boravi tridesetak aktuelnih i potencijalnih reprezentativaca u raznim kategorijama, dok svaka smjena ima i svog MVP-a (najkorisnijeg igrača). Ove godine te titule su ponijeli, u prve dvije smjene, Bakir Kurić i Lamija Rizvić.

“Dozvolili smo sebi slobodu i da biramo Rising Stara (nadolazeće zvijezde). Za Halida Šipkovića i Tarika Hrelju ćete tek da čujete, to su talenti čije vrijeme dolazi, a ponijeli su ova priznanja”, tvrdi čelnik KK Realway, koji okuplja košarkaše i košarkašice u 12 takmičarskih selekcija.

Sarajevo Basket Meeting posjetile su i članice ženske košarkaške reprezentacije BiH koje su na nedavnom Eurobasketu osvojile senzacionalno peto mjesto, što pričinjava učesnicima kampa posebno zadovoljstvo, kao i još jedna činjenica.

“Drago mi je da smo svim ostalim sarajevskim klubovima pokazali da je olimpijska Bjelašnica ne samo naše, nego i njihovo mjesto kada je u pitanju kamp. Mnogi su lutali, tražili neke druge opcije, a sada su se uvjerili da smo bili u pravu kada smo prije 18 godina izabrali ovo mjesto i krenuli s ovom pričom”, zaključuje Nedim Džemić – piše scsport.ba.

Previous Protesti u Kalesiji: Građani digli glas protiv povećanja paušala Općinskih vijećnika
Next Da l’ je Bosna dženneta dio!? U Sarajevo sletjele dvije nove aviokompanije iz zemalja Golfskog zaljeva

You might also like

SPORT

Sutra u Sarajevu počinje memorijalni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović – Talijan”

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine sutra u 16 časova svečano će biti otvoren 21. memorijalni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović – Talijan”, na kojem će učestvovati više od 150

SPORT

Australian Open: Bašić i Džumhur u 2. kolu

Oba naša tenisera ostvarili su pobjede u prvom kolu Australian Opena. Bašić je savladao Holanđanina Robina Haasea, trenutno 64. igrača na ATP listi, rezultatom 3:0 (7:6, 6:4, 6:4). Ovo je

SPORT

Amel Tuka: Hvala svim ljudima u Bosni i Hercegovini

  -Osjećam se odlično i ovo je ostvarenje velikog sna za mene. Ovo je prva medalja za moju zemlju i za mene, veoma sam ponosan, kazao je u svojoj izjavi