Sarajevo: Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u znak sjećanja na genocid

Sarajevo: Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u znak sjećanja na genocid

 

Općina Centar Sarajevo i Udruženje „Obojena klapa“ realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao „Olomanka“ na uglu ulica Titova i Alije Isakovića. Projekat je finansiran iz budžeta Općine Centar za 2018. godinu.

Na fasadi pomenute zgrade oslikan je cvijet Srebrenice sa natpisom „Remembering Srebrenica“. Cvijet su osmislile i dizajnirale žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice 2011. godine u želji da se srebrenička strahota nikada ne zaboravi.

Cvijet Srebrenice ili cvijet „Sjećanje“ je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje, te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine, kada su agresorske snage ušle u Srebrenicu.

Genocid u Srebrenici počinile su vojne snage vojske Republike Srpske i paravojne jedinice iz Jugoslavije u periodu između 13. i 19. jula 1995. godine. Prema zvaničnim podacima, u genocidu je ubijeno 8.372 ljudi.

Podsjećamo, ranije je u namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva, ali i iz snažnog opredjeljenja u zaštiti okoliša, Općina Centar Sarajevo finansirala postavljanje prve zelene fasade u glavnom gradu BiH. Projekat koji je realizovan u saradnji sa NVO „Opus“ simbolično je nazvan „pluća grada“, a naišao je na veliko odobravanje građana i javnosti u Sarajevu, pa i šire. S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je zatražila povrat sredstava u iznosu od 70.000 maraka. Postupak vodi Pravobranilaštvo Općine Centar.

Previous Prlić: Dragi susjedi, fokusirajte se na svoje probleme, a Bosnu i Hercegovinu ostavite na miru
Next Svjetleće reklame bosanskog proizvođača od New Yorka do Moskve

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

ZA DAN DRŽAVNOSTI BiH SARAJEVO SE SPAJA NA AUTOPUT

  Radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice privode se kraju, a kompletna moderna saobraćajnica na zapadnom ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine, trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim

NAŠI DANI

Premijer na jugu zemlje: Najavio kupovinu dvije ili tri protivpožarne letjelice

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas se u Mostar sastao s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, nakon čega su

NAŠI DANI

Ahmetović u Sarajevu: EU i NATO glavni ciljevi Bosne i Hercegovine. Izbori će biti u oktobru

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš razgovarali su danas u Sarajevu s izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan Adisom