Sarajevo dobija ulice generala Mehmeda Alagića i kompozitora Esada Arnautalića

Sarajevo dobija ulice generala Mehmeda Alagića i kompozitora Esada Arnautalića

Grad Sarajevo dobit će ulice generala Mehmeda Alagića, slavnog komandanta 7. korpusa Armije RBiH i maestra Esada Arnautalića, vrsnog muzičara, kompozitora, dirigenta, osnivača sarajevske pop grupe „Indeksi“.

Odluka je to Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo, koje je na sjednici održanoj 28. septembra, usvojilo prijedlog da ime generala Mehmeda Alagića nosi ulica u novom naselju Otoka.

Armijski general Mehmed Alagić dao je nesebičan doprinos u odbrani naše zemlje od agresora. Rukovodio je akcijama značajnim za osolobođenje Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa. Oslobađajući mnoga sela i gradove u srednjoj Bosni, zajedno sa generalom Atifom Dudakovićem  u noći sa 9. na 10. oktobar 1995. godine oslobađaju Sanski Most. Rahmetli general Alagić bio je prvi poslijeratni gradonačelnik Općine Sanski Most.

Rođen je 8. jula 1947. godine u Fajtovcima kod Sanskog Mosta, a ukopan je na mezarju Fajtovačke džamije 2003. godine. Bio je bivši oficir JNA, koju je napustio 27. februara 1991. godine u činu potpukovnika. Nakon izbijanja agresije na BiH bio je u sastavu 17. krajiške brigade, kada ustrojava vojsku i postaje komandant Operativne grupe Bosanska krajina. U novembru 1993. godine imenovan je za komandanta 3. korpusa Armije RBiH,  a 26. februara 1994. godine, postaje komandant 7. korpusa Armije RBiH, kada biva unaprijeđen u čin generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vijeće je usvojilo i prijedlog Savjeta mjesnih zajednica „Saraj-Polje“ i „Dobrinja A“, da dio ulice Branislava Nušića koji je izgradnjom A transverzale podijeljen na dva dijela, nosi ime maestra Esada Arnautalića, čovjeka koji je svojim društvenim djelovanjem dao pečat jednoj fazi kulturnog života u BiH.

Esad Arnautalić koji je bio stanovnik novogradskog naselja Dobrinja, rođen je 28. februara 1939. godine u Sarajevu, a preminuo je u decembru 2016. godine u 77 godini. Arnautalić je bio tvorac festivala zabavne muzike „Vaš šlager sezone“, inicijator formiranja Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, potpisnik stotina šlagera za odrasle, ali i djecu, te autor velikih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije („Miris dunja“, „Ovo malo duše“, „Azra“, “Savršeni krug“). Autor je evropskog evergrina „Kud plovi ovaj brod“, kojeg je 1970. godine pjevan na Opatijskom festivalu.

Najpoznatiji je bio po tome što je jedan od osnivača najpopularnije sarajevske i jedne od najpopularnijih jugoslovenskih pop-rok grupa Indexa. Eso Arnautalić je dirigovao i na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije. Dobitnik je prestižne nagrade „Davorin“ za životno djelo.

U septembru prošle godine u sarajevskom naselju Dobrinja, na Trgu branilaca Dobrinje postavljena je klupa posvećena ovom velikom maestru, a sada će i jedna ulica u Novom Gradu nositi njegovo ime.

Previous Bratunac - Uspješna povratnička priča Esnafa Salihovića
Next Izetbegović čestitao Raziji Mujanović prijem u FIBA-inu 'Kuću slavnih'

You might also like

NAŠI DANI

Manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2021”: Domovina je stečevina i blagodat koja nije došla sama od sebe

Na Igmanu je u petak održan vjerski program u sklopu manifestacije ”Odbrana BiH – Igman 2021”, tokom kojeg je naznačena važnost očuvanja kulture sjećanja, učvršćivanja zajedništva i izgrađivanja svijesti o

NAŠI DANI

Srđanove ubice slobodno šetaju ulicama njegovog grada

Na današnji dan većina se s ponosom sjeća trebinjskog heroja Srđana Aleksića kojeg su prije 24 godine na smrt pretukli vojnici VRS-a dok je branio prijatelja Bošnjaka. Danas Srđanove ubice

NAŠI DANI

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika i v.d. direktora službenog glasnika Rs-a Miloša Lučića.  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta