Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Sarajevo Halal Fair 2019. – velike perspektive u halal industriji

Međunarodni sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. održat će se od 26. do 28. septembra.

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put organizuju ovaj  sajam u Sarajevu.

Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike halal-industrije iz zemalja Jugoistočne Evrope, drugih zemalja iz svijeta u kojima je razvijena ova industrija, kao i multinacionalnih kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa halal-proizvodima i uslugama.

Kako je naveo direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Damir Alihodžić, od osnivanja ove agencije 2006. godine do danas, ova agencija je  prema zatjevima halal standarda cetrtificirala  141 kompaniju u regiji u kojoj djeluje, od kojih 101 u Bosni i Hercegovini.

“Perspektive u halal industriji su ogromne. Bosna i Hercegovina je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 miliona muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal hrane stacioniramo u Bosnu i Hercegovinu to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal. Samo ta dva segmenta – turizam i proizvodnja halal hrane mogu biti dovoljni za čitavu bosanskohercegovačku ekonomiju“, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Potražnja za halal proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019. prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal certifikatom.

Podršku ovom sajmu dali su i gradonačelnik Grada Sarajeva, te premijer KS.

Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i cijelog svijeta, te više od 10.000 posjetilaca.

SHF 2019. biće održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine

Previous Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH
Next Novalić: Otkupom slika pomoći umjetnicima u radu

You might also like

NAŠI DANI

Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko dala je za N1 svoj komentar na situaciju u vezi sa muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu te privođenju aktivistkinja Aide

NAŠI DANI

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan. Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje.

NAŠI DANI

Uručeni ključevi stanova za 110 porodica u Tuzli i Kaknju

Korisnici kolektivnog centra Mihatovići danas su primili ključeve novoizgrađenih stanova socijalnog stanovanja u tuzlanskom naselju Miladije. Ključeve stanova preuzelo je 90 porodica. Radi se o projektu CEB II “Zatvaranje kolektivnih