Sarajevo iz godine u godinu održava trend popularnosti

Sarajevo iz godine u godinu održava trend popularnosti

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo obećava da svi koji dođu i provedu praznike u glavnom gradu Bosne i Hercegovine mogu očekivati lijep provod, kvalitetnu ponudu u sferi gastronomije, odlične zabave, dobro druženje, a sve po vrlo povoljnim cijenama.

Također iz Turističke zajednice podsjećaju kako Sarajevo iz godine u godinu održava trend popularnosti u regiji, ali i šire u zainteresiranosti i namjeri da se upravo u Sarajevu dočeka “najluđa” noć.

– Sarajevo je tradicionalno grad koji obećava lijep novogodišnji provod. Praznično veselje počinje već od 30. decembra koncertom klasične muzike ispred Katedrale, zatim slijedi 31. decembra spektakl koji je najavio Hari Mata Hari i 1. januara nastavlja se slavlje uz Bombaj štampu – potvrdio je Feni predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar.

On je pozvao građane i turiste da dođu i na olimpijsku planinu Bjelašnicu, gdje će 29. decembra koncertom grupe Bijelo dugme biti otvorena zimska turistička sezona.

Večeras će u sarajevskoj Skenderiji koncert održati i Zabranjeno pušenje – ulaz je slobodan.

U izjavi Feni Hubijar kaže da su očekivanja turista različita, u zavisnosti od toga odakle dolaze. Na primjer, turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata oduševljava klima, posebno snijeg, turiste iz Kine arhitektura i muzeji, turiste iz Hrvatske hrana i gostoljubivost

– Ali svi imaju razloga za posjetu a to potvrđuje i činjenica da su nas posjetili turisti iz više od 165 država a mi smo se potrudili da pri povratku odu sa najboljim emocijama i sjećanjima iz Sarajeva i željom da se ponovo vrate – ističe Hubijar.

Na pitanje o konkurentnosti Sarajeva na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj ljestvici koju zauzima, te koje su komparativne prednosti razvoju turizma u KS i Bosni i Hercegovini općenito, Hubijar smatra da Sarajevo ima idealan geografski položaj, te da rijetko koja metropola nudi mogućnost posjete planinama na udaljenosti od pola sata vožnje od centra, te odlasku na more za samo tri sata vožnje…

Sarajevo je vrlo često među top 10 destinacija (prema analizama svjetskih časopisa) koje treba posjetiti, tako da je ne samo regionalno, već i šire itekako konkurentno, bez obzira na općenito stanje, odnosno položaj naše zemlje u regionu i svijetu – naglasio je Hubijar.

S obzirom na to da su mladi stručna i kreativna radna snaga u danas visokoprofitabilnim djelatnostima, na pitanje da li je i koliko je ona danas iskorištena, Hubijar smatra da je mlada snaga vrlo bitna u bilo kojoj profesiji, pa tako i u turističkoj.

– Da prepoznajemo značaj mladih, pokazuje i činjenica da smo upravo samo za njih – učenike i studente, raspisali Javni poziv, te da ćemo ih stipendirati u tekućoj školskoj/akademskoj godini, jer vjerujemo u važnost njihove participacije u turizmu, te očekujemo da će naša afirmacija mladih u skoroj budućnosti dati dobre rezultate – zaključio je predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar.

Previous Šiba Krvavac: Branio Sarajevo u stvarnosti i na filmu
Next Zvekir, simbol starih vremena (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Banja Luko i ta tvoja sela – Krupa na Vrbasu među najljepšim selima na svijetu

Krupa na Vrbasu nalazi na listi najljepših sela za 2022. godinu. Ovu listu sačinila je Svjetska turistička organizacija. Mjesto iz Bosne i Hercegovine nalazi se u društvu sela iz Slovenije, Španije,

NAŠI DANI

Akcijom uređenja Parka-šume Hum obilježen Svjetski dan čistog vazduha

Povodom obilježavanja ekološkog datuma „Svjetski dan čistog vazduha“  Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 4. novembra ove godine organizovao je akciju čišćenja

Ekonomija/Biznis

Stavljanje u funkciju željeznica u Krajini: Izvjesno uvođenje turističke linije

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je, u Sarajevu sa generalnim direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem. Sastanku je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić, a tema