Sarajevo: Kuća Alije Đerzeleza

Sarajevo: Kuća Alije Đerzeleza

Stambena cjelina kuće poznate kao kuća Alije Đerzeleza je sagrađena između dvije mahale, mahale mesdžida Sarač Alije i mahale mesdžida Kadi Bali-efendije, formiranih u 16 stoljeću.

Kuća je nastala u 17. vijeku, a građena je namjenski kao porodična kuća za bogatiju zanatlijsku porodicu. Do danas nisu pronađeni tačni podaci o osnivaču i graditelju objekta.

Kuća se pripisuje narodnom junaku Đerzelez Aliji, ali kompleks nije toliko star da bi mu mogao pripadati. Kuća se skoro do kraja 20. vijeka nalazila u posjedu kazaske (svilarske) porodice Čevanija. U njihovom i posjedu njihovih nasljednika, kuća se nalazila više od 200 godina.
U požaru 1697. godine, u kome je gorjelo čitavo Sarajevo, vjerovatno je stradala i ova kuća.

Kuća Alije Đerzeleza predstavlja jedan od rijetkih očuvanih kao i jedan od najreprezentativnijih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu.

Forma objekta kao i kompozicija cjeline je i danas savremena.
U prostornom konceptu kuće uočava se jasno izdiferencirana podjela na dvije odvojene, ali međusobno povezane cjeline – tzv.muški i ženski, polujavni i intimni dio kuće. Nadalje, prostor se dijeli na zimski (prizemni) i ljetni (spratni) dio, na otvorene, poluotvorene i zatvorene prostore, na prostore za vođenje domaćinstva i na prostore za stanovanje. Osnovni modul, karakterističan za većinu objekata stambene arhitekture toga perioda, čini veća prostorija za domaćina, porodicu i goste, i uz nju, manja prostorija za poslugu, tj. pripremu kafe. Ovaj koncept se javlja na spratu ženskog dijela (uz čardak je čardačić) i u muškom dijelu (uz čardak-ćošak je kafe-odajica sa kafe-odžakom).

Stambena cjelina kuće poznate kao kuća Alije Đerzeleza je sagrađena između dvije mahale, mahale mesdžida Sarač Alije i…

Gepostet von Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika am Dienstag, 6. Oktober 2020

Izvor: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika

Previous Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Švedske u posjeti Bosni i Hercegovini
Next Bosanski diplomatski pasoši reprezentativcima u košarci Jusufu Nurkiću i Džananu Musi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

CVJETNA DRŽAVNA ZASTAVA U MALOM PARKU U PUNOM CVATU

SARAJEVO Ljepote cvjetne državne zastave, koju je izradilo preduzeće “Park” u Malom parku, u ulici Maršala Tita, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ovih dana posebno privlače pažnju prolaznika.

BAŠTINA

Senegal od Francuske traži povrat historijskih spomenika. Bosansko blago rasuto po cijelom svijetu

  Vlada Senegala traži da joj budu vraćeni svi artefakti, odnosno historijski spomenici, koji se trenutno nalaze u muzejima u Francuskoj, a koji su ukradeni i odnoseni iz te afričke

TURIZAM

Maglić (Foto)

Grupa sarajevskih planinara iz Udruženja Avantur i njihovi prijatelji posjetili su tokom vikenda planinu Maglić, koja se ubraja među najljepše u regionu.  Maglić je planina u Bosni i Hercegovini, na