Sarajevo među 10 najtraženijih gradova među danskim porodicama na Booking.com

Sarajevo među 10 najtraženijih gradova među danskim porodicama na Booking.com

Samostalna putovanja i putovanja po Balkanu su među ovogodišnjim trendovima ljetovanja među Dancima, piše tamošnji Javni servis DR.

Cottage. Kampiranje. Boravak kod kuće u kabini.

Da, postoji mnogo načina da provedete ljeto pod danskim nebom. Ali za mnoge je ljetni odmor još uvijek jednak putovanju u inostranstvo.

Mi Danci volimo putovati. Samo u 2022. godini, prema podacima Statistike Danske, obavili smo čak četiri miliona putovanja, na kojima smo proveli najmanje četiri noći u inostranstvu, pišu.

Ali kuda zaista idu Danci kada spakuju kupaće kostime i kremu za sunčanje (a za prave patriote: paket raženog hljeba) i krenu na jug?

Više o ljetnim planovima Danaca, daju podaci turističkih kompanija Spies, Booking.com i Momondo.

Španija je godinama omiljena destinacija Danaca u inostranstvu, a ni ova godina nije izuzetak.

5 najtraženijih ljetnih destinacija

Pet najtraženijih destinacija na Booking.com ovog ljeta su:

  1. Barselona, ​​Španija
  2. Palma de Majorka, Španija
  3. Alanja, Turska
  4. Berlin, Njemačka
  5. Málaga, Španija

Brojke pokrivaju putovanja u periodu od 29. juna do 11. avgusta.

U najvećoj danskoj turističkoj kompaniji Spies, Španija je i ove godine – opet – hit među Dancima željnim odmora. 

Sarajevo i Balkan

Prije nekoliko godina, možda bi vrlo malo ljudi zamijenilo ljetni odmor na Majorci za putovanje u Crnu Goru. Ali to više nije tako.

Jer iako se i dalje drže klasičnih destinacija za odmor, sve više Danaca odlučuje da svoje ljetovanje preseli na istok, gdje su destinacije poput Crne Gore, Hrvatske i Albanije postale popularne destinacije.

Ovog ljeta Momondo je doživio značajan porast u potrazi za letovima za Balkan.

Ovdje su, na primjer, pretrage za letove do bosanske prijestonice Sarajeva ovog ljeta porasle za 72 posto.

– Vidimo da je Dancima posljednjih godina sve važnije da pronađu mjesta koja još nisu preplavila turisti i gdje se za svoj novac može dosta dobiti. Stoga vidimo i tendenciju da se sada gleda prema Balkanu, koji sadrži mnogo fantastičnih i relativno neistraženih gradova, što privlači Dance, kaže Per Christiansen, stručnjak za putovanja u Momondu.

Pored Sarajeva, potražnja za letovima za Tivat u Crnoj Gori, srbijansku prijestonicu Beograd i Tiranu u Albaniji također je porasla za između 38 i 43 posto.

Balkan je također postao nova sorta na Booking.com-u. Ovdje su destinacije poput Sarajeva i Budve u Crnoj Gori među deset najtraženijih gradova među danskim porodicama, piše DR pored ostalog.

Previous Ovo je početak kraja ljetovanja na Mediteranu
Next Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Kalinoviku

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U proteklih pet godina broj turista u Bosni i Hercegovini povećan za više od pola miliona

  Turizam u Bosni i Hercegovini je jedan od najbrže brzorastućih sektora koji čini važan dio u ekonomiji u cijeloj državi. Bosna i Hercegovina je u grupi država sa značajnim turističkim razvojem

TURIZAM

U Sarajevu predstavljeni turistički potencijali Tuzle

U organizaciji turističkih zajednica Kantona Sarajeva i Grada Tuzle, u Vijećnici je jučer predstavljen program „Ljetujte u Tuzli“.  Promociji su prisustvovali gradonačelnici Sarajeva i Tuzle, Benjamina Karić i Jasmin Imamović te

TURIZAM

Bosna i Hercegovina zastupljena na jednom od najvećih turističkih sajmova u Skandinaviji

  Na ovogodišnjem sajmu turizma Reiselivsmessen u Norveškoj po prvi put je predstavljena i Bosna i Hercegovina. Solheimen Konferansehotell iz Norveške pozvao je turističku agenciju Kula-Turist iz Bosne i Hercegovine