Sarajevo: Novi politički pokret starta s motom „Bosnia First“

Sarajevo: Novi politički pokret starta s motom „Bosnia First“

 

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, dao je intervju za austrijski list Der Standard neposredno prije Osnivačke skupštine Platforme za progres održane u Sarajevu 25. novembra 2018.

Na osnivačkoj skupštini političkog pokreta ,,Platforma za progres“ u Sarajevu vlada stanje oduševljenja. „Mi ćemo promijeniti sistem,“ govori Mirsad Hadžikadić u jednom od svojih uvodnih govora u nedjelju, misleći pri tome na Bosnu i Hercegovinu. Profesor informatike sa Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarlotu u Sjedinjenim Američkim Državama želi da donese osvježenje i nove vjetrove u zakovanoj politici ove zemlje.

Koncertna dvorana Dom mladih na Dan državnosti BiH (25. novembar) bila je popunjena do posljednjeg mjesta, dok su ostale pristalice pokreta pokušavale sa strane i iz hodnika da dobace koji pogled na binu. „Ovaj pokret daje mi nadu da u ovoj zemlji ipak može nešto da se promijeni,“ govori nam Sebila Zimić, studentica koja pomaže u današnjoj organizaciji.

Hadžikadić, koji je 7. oktobra već učestvovao na izborima kao jedan od kandidata za Predsjedništvo, 1984. godine emigrirao je u SAD, mnogo prije nego što je rat počeo da hara ovom zemljom početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Njegove pristalice stoga vjeruju da je manje podložan etničkim tenzijama između Srba, Hrvata i Bošnjaka. Upravo ta retorika odgovara njegovom motu koji je donio sa sobom iz SAD-a, a moto glasi: „Bosnia First“ („Bosna na prvom mjestu“).

Njegov pokret želi da se usmjeri na sve tri etničke grupe. Međutim, u bosanskohercegovačkom kontekstu to nije nimalo lako. Otkako je okončan rat zaključno s Dejtonskim sporazumom 1995. godine, političke pozicije se prevashodno dijele i dodjeljuju po etničkim linijama. Tome treba pridodati i to da je zemlja rascjepkana na dva entiteta: na većinski srpsku Republiku Srpsku i na Federaciju BiH u kojoj uglavnom žive Bošnjaci i Hrvati. Objema polovicama vlada troglavo Predsjedništvo koje bi trebalo da ih predstavlja. Kod izbora za Predsjedništvo može da se izabere samo jedan kandidat koji pripada jednoj od tri navedene etničke skupine. Pri tome treba napomenuti da se oni biraju putem zasebnih biračkih lista. Hadžikadić se kandidovao iz reda Bošnjaka.

Međutim, ovaj novopečeni političar želi da se distancira upravo od te podjele. „To što ja nastupam ispred bošnjačke liste ne znači da ja ovaj sistem prihvatam,“ rekao je u intervjuu sa APA prije osnivačke skupštine. Biće jako teško u bliskoj budućnosti nešto promijeniti, govori Hadžikadić. „Ali, negdje čovjek mora da počne, frustracije zbog politike rastu i rastu.“

Na predsjedničkim izborima uspio je da pridobije oko 10% glasova te je, u pravom smislu te riječi, nastala euforija u vezi s ovim povratnikom u BiH. Hadžikadić, koji je tek ove godine ušao u politiku, ima oko 100.000 pristalica u zemlji i inostranstvu. Mnogi su pak skeptični. „To je jedna dobra stvar, ali je malo, kao kap vode posute na užareni kamen,“ kaže Haris Dedović, mladi novinar iz Sarajeva. Dok god je politički sistem izgrađen onakav kakav je danas, ostaje jako malo prostora za neke nove inicijative, govori on.

Reforme moraju da donesu sve tri etničke grupe, a njima često manjka spremnosti za kompromis. „Zemlja je poput stolice sa tri noge, ako jedna noga nedostaje, pada sve. To dovodi do kompletnog političkog zastoja,“ kaže za APA Damir Kapidžić, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

„Platforma za progres“ želi da razdrma ovaj sistem i da u roku od jedne godine osnuje lokalne organizacije u zemlji kao i da delegira kandidate za različite pozicije. Danas je ispaljen hitac za start priprema za lokalne izbore za dvije godine, kao i za opšte izbore za četiri godine.

,,Ja vidim BiH kao jedan primjer koji bi trebao da postane trend širom svijeta. To je jedna šarolika zemlja u kojoj su različite vjerske i etničke grupe usko povezane i žive zajedno,“ kaže Hadžikadić. Čovjek mora da uči kako da profitira od tih različitosti.

U SAD-u, ovaj naučnik radi sa automatizovanom simulacijom kompleksnih sistema, prije svega na području promjena u društvu. Za to se programiraju mnogo različitih jedinica sa različitim karakteristikama koje se onda puste da se međusobno integrišu. Tako se pronađu putevi koji će bolje razumjeti ili predvidjeti promjene u društvu. Hadžikadić, povratnik u BiH, želi da nastavi i primijeni svoje istraživanje.

„Snaga jednog i svakog sistema leži u interakciji, nacionalisti su to shvatili. Oni znaju da moraju da podijele ljude i stvore male grupe kako bi onda mogli da te mase lakše kontrolišu,“ kaže Hadžikadić. Stoga je njegova misija da ljude probudi. Dosadilo mu je da stalno sluša kako se Bosanci žale na korupciju i kako je sve u zemlji stalo, dok oni ništa ne rade kako bi to stanje promijenili, dodao je.

Ljudi su na osnivačkoj skupštini „Platforme za progres“ euforični. „Ranije nisam volio politiku, ali sada ću se angažovati u omladinskoj organizaciji Platforme za progres,“ kaže nam Armin Paparić, student ekonomije. Sada konačno, prvi put, u ovoj zemlji može da zamisli svoju budućnost.

Previous Na hrvatsku diplomatsku agresiju odgovoriti bojkotom proizvoda iz RH i pokretanjem principa reciprociteta na svim mogućim razinama
Next Udruženje sazlija iz Živinica: Saz i sevdalinku kao lijek za dušu pronose širom Bosne i Evrope

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače – ratnog gospodara Čajniča

Ekipa Istrage, O kanala i Oslobođenja u srijedu je u Novom Sadu pronašla odbjeglog ratnog zločinca Duška Kornjaču. Nakon što je shvatio zbog čega su došli, optuženik za zločine protiv

NAŠI DANI

Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

Uvođenjem sankcija i restrikcija protiv Rusije, cijena tone uglja u martovskim fjučers ugovorima u Evropi porasla je za 18 posto. Na tržištu fjučers uglja API2 u Rotterdamu, cijena tone uglja

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić dali saglasnost da OSBiH gase požare u Prozor-Rami, Dodik blokira odluku

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović proslijedio je članovima Predsjedništva BiH urgenciju Ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine u svrhu odobravanje korištenja resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za gašenje