Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH

Predstavnici različitih nivoa vlasti, uključujući delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i boračkih i drugih organizacija obilježile su 30. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen-mezarju Kovači, javlja AA.

Na prigodan način počast šehidima iz proteklog rata u BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odali su u izaslanici ureda članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

“Drugog maja je bila presudna bitka koja nam je omogućila nastavak četverogodišnje borbe. Sličan scenarij je bio i sada u Ukrajini, da se dovede neka kvislinška vlada koji bi vladala. Međutim, mi mladi, tada sam imao 23 godine, smo to spriječili i omogućili smo nastavak državnosti na temeljima na kojim je bila“, rekao je Osmanović.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je naglasio da se i ovog drugog maja može reći da su se pripadnici MUP-a, policije prije 30 godina stavili u službu građana i odbranili Sarajevo i dali svoj maksimalni doprinos u odbrani cijele Bosne i Hercegovine.

“Oni su uzeli stvar u svoje ruke i branili građane. Ono na šta svi možemo biti ponosni je da su sve to radili profesionalno, kao što to rade i u miru. Ono što mi danas na tim temeljima možemo graditi jeste profesionalna, dobro opremljena policija koja će i ubuduće služiti svojim građanima i štititi ih“, poručio je Katica.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je ovom prilikom čestitao Ramazanski bajram svim građanima i građankama koje slave te je dodao da su emocije danas pomiješane jer se prvi dan Bajrama obilježava na važan datum drugog maja.

“Naša Armija Bosne i Hercegovine, zajedno sa policijom, nam je drugog maja odbranila Predsjedništvo RBiH i na neki način odbranila i državu. Ovaj datum je važna historijska činjenica i zato na svim funkcijama koje obnašamo trebamo slati poruke mladim generacijama da je važno obilježavati sve ove datume zbog sjećanja na naše heroje, naše šehide i preživjele borce i iskazati pravu brigu o njima“, kazao je Okerić.

Nakon mezarja Kovači, položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na groblju “Lav“, mezarju “Stadion” te na centralno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije uz pomoć brojnih paravojnih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH.

Obilježavanjem ove godišnjice zvanično je započela manifestacija Dani Kantona Sarajevo koja će trajati do 09. maja 2022. godine.

U okviru Dana Kantona Sarajevo, planirano je obilježavanje i drugih značajnih datuma kao što su Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljeog Sarajeva 05. maja, te Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope 09. maja.

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, delegacije Općine i boračkih udruženja, koje su predvodili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i načelnik Srđan Mandić, danas su obišli Šehidsko mezarje Kovaći i spomen obilježje Vječna vatra i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine, te tom prilikom položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama tokom protekle agresije na naš grad i državu Bosnu i Hercegovinu, prenosi Onasa.


Kako je planirano programom obilježavanja Dana Općine Centar, nakon okupljanja ispred zgrade Općine Centar, delegacije su prvo položile cvijeće ispred zajedničkog spomen obilježja na šehidskom mezarju Kovači, te na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.
Nakon toga su delegacije obišle spomen obilježje Vječna vatra, kao i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine gdje su odali dužnu počast za 1.601 ubijeno dijete tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva.


Predsjedavajući Đozo naglasio je da je 2. maj 1992. godine dan koji mora ostati upisan zlatnim slovima u historiji Bosne i Hercegovine.


– Ovih majskih dana se prisjećamo naših poginulih saboraca. Mi smo svjedoci da će tokom najduže opsade našeg grada, koja je trajala 1.425 dana, 2. maj biti i ostati upisan u historiju naše države kao dan kada se odbranila zgrada Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i samim tim se odbranio i grad Sarajevo, te država BiH. Općina Centar drugi maj slavi kao svoj dan. Slavimo ga jer želimo da u godinama koje dolaze, decenijama, pa i stoljećima, baš rođendan Općine Centar bude povod da se kazuje istina o tome kako su se cijevima za vodu i drugim alatima hrabri branitelji suprotstavili u tom trenutku visoko tehnički opremljenijem agresoru, poručio je Đozo.
Načelnik Mandić čestitao je Dane Općine Centar naglasivši da je 2. maj jedan od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.
– Drugog maja 1992. godine desila se jedna od presudnih borbi za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Sprečavanjem da jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije, 2. maja 1992. godine, zauzmu zgradu Predsjedništva BiH odbranjena je država Bosna i Hercegovina u njenim međunarodno priznatim granicama. Tada su hrabre patriote izvojevale prvu u nizu veličanstvenih pobjeda. Danas na obilježavanju rođendana Općine Centar, duboko uvažavajući svetu borbu i žrtvu koja je podnijeta, želim da naglasim da ćemo svo znanje i snagu usmjeriti na izgradnju Bosne i Hercegovine za kakvu su se borile patriote i za koju su i položili svoje živote. Posebno je važno da se, sada kada živimo u miru, svim sredstvima borimo da se nikada i nikome ne ponovi zlo fašizma koje se nad nama nadvilo, poručio je načelnik Mandić.


U delegaciji Općine Centar su također bili dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, vijećnici Velija Katica i Samir Fazlić, te predstavnici boračkih organizacija.

Povodom 2. maja, Dana Općine Stari Grad, delegacija predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem odala je počast najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećim i najboljim sinovima koji leže na Šehidskom mezarju Kovači, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, saopšteno je iz sarajevske Općine Stari Grad, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam dočekao općinsku delegaciju na prvi dan Ramazanskog bajrama. Upućujem iskrene čestitke svima koji obilježavaju 2. maj kao svoj dan, čestitam i Bajram svim muslimanima u Starom Gradu, Sarajevu i čitavoj zemlji”, kazao je hafiz Mensur ef. Malkić, prvi imam Begove džamije, koji je bio domaćin delegaciji pri posjeti Gazi Husrev-begovoj džamiji i turbetu najvećeg sarajevskog vakifa Gazi Husrev-bega.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao imam džamije Sadrudin ef. Išerić. koji je rekao da je Stari Grad srce Sarajeva i Bosne.

“Utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković nam je ostavio na korištenje brojne hajrate, Carevu džamiju, Kolobaru han i druge. Upravo smo okončali projekat unutrašnjeg uređenja džamije, čime je naša džamija, hvala Allahu, uređena u potpunosti. U projektu su učestvovali i Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić. Mi moramo biti jedno, kao što smo bili 2. maja 1992., tako mora biti i danas”, naglasio je Išerić.

Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je da se 2. maj, Dan Općine Stari Grad, obilježava od 2001. godine.

BiH: Obilježen Dan Općine Stari Grad

“Ove godine Božijom voljom imamo čast da na isti dan obilježavamo i Dan Općine Stari Grad, kao i prvi dan Ramazanskog bajrama. Velika je čast biti na svim ovim mjestima na današnji dan”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima prije tačno 30 godina na ovaj dan, na području Sarajeva su se odvijale presudne bitke.

“Agresorske snage željele su presijeći Sarajevo na dva dijela i osvojiti ga. Uz pomoć naših branilaca ARBiH, MUP-a RBiH to se srećom nije desilo. Zbog toga mi danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi, i ja im se iskreno zahvaljujem na tome”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Hadžibajrić je podsjetio na važnost Starog Grada za Sarajevo, BiH, ali i cijelu Evropu.

“Mnoge zemlje Evrope mogle bi učiti od nas u Starom Gradu o suživotu različitih vjera i nacija. U razmaku od samo nekoliko stotina metara imamo bogomolje svih monoteističkih konfesija. Ovdje se zajedno živjelo oduvijek i tako će biti još mnogo godina”, poručio je Hadžibajrić.

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila Fatihu na centralnom spomen obilježju, a potom i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad nastavlja se sutra obilježavanjem Dana šehida.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Bajram-namaz klanjan širom Muftijstva goraždanskog, u 63 džemata
Next Bajram-namaz klanjan širom Bosanske krajine

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.

NAŠI DANI

Premijer Novalić proglašen počasnim građaninom Živinica

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić večeras je u Živinicama proglašen počasnim građaninom tog grada, kao prva osoba u njegovoj historiji koja je dobila to važno priznanje. Novalić je

NAŠI DANI

Pettigrew: Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku srpsku

  Neuspjeh međunarodne zajednice počeo je za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni, glad i ubistva civila u selima i gradovima Bosne i Hercegovine, kazao je uvodničar  današnje sesije”Kruga