Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica odbrane naselja heroja – Sokolja

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica odbrane naselja heroja – Sokolja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u naselju heroja – Sokolju obilježena 30. godišnjica odbrane od agresora, javlja Anadolija.

Delegacije, članovi porodica poginulih, preživjeli saborci i građani okupili su se u ovom herojskom naselju kako bi odali počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i prisjetili se bitki koje su se na ovom prostoru vodile prije trideset godina.

Među onima koji su danas položili cvijeće, te odali počast poginulim braniteljima ovog naselja, bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji je u svom obraćanju istakao kako našim sinovima dugujemo neizmjernu zahvalu za sve što su uradili za nas.

“Hrabrost koju su tih dana pokazali branitelji ovog naselja, kako bi odbranili grad Sarajevo, dokaz je velike žrtve za koju smo svi mi neizmjerno zahvalni. Iskoristio bih današnju priliku da sve pozovem da budemo jedinstveni u prenošenju istine i njegovanju kulture sjećanja o prošlosti naše domovine. Naša udruženja, koja pamte najbitnije datume i naše heroje, ne smiju pokleknuti pod pritiscima političke elite, niti biti pod utjecajem istih, jer samo na taj način možemo biti dostojanstveni pred najvećim sinovima Bosne i Hercegovine. Našim šehidima i poginulim saborcima zajednički dugujemo dostojanstveno sjećanje, dostojno njihove žrtve”, poručio je Osmanović.

Prilikom današnjeg obilježavanje ove godišnjice održan je i historijski čas, gdje su prisutni imali priliku evocirati uspomene na poginule branioce ovog naselja, posebno na one koji su na ovaj dan položili svoje živote kako bi odbranili ovo herojsko naselje.

Organizator današnjeg obilježavanja bilo je Udruženje “Naši heroji”, koje se zalaže za očuvanje tradicije i kulture sjećanja na pokret otpora i patriotske snage koje su odbranile suverenitet, cjelovitost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Previous Inovacija iz bosanskog gradića: Goraždanske ratne centrale na ukrajinskim rijekama
Next Vahudin Žugor: Od izbjeglice do vodećeg robotskog hirurga

You might also like

NAŠI DANI

Inicijativa za opoziv predsjednice RH zbog pritiska na Haški tribunal

  Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) traži da zastupnici Hrvatskoga sabora pokrenu opoziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog “neprihvatljivog i protupravnoga djelovanja kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak

NAŠI DANI

Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta: Sjećanje na heroje i žrtve borbe za slobodu

U pobjedonosnom pohodu pod kodnom oznakom „Sana 95“ ovaj su grad oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća i Sedmog – koji je krenuo iz Travnika, a

KULTURA I UMJETNOST

Nakon što bude završena obnova: Most Sarajevo u Barceloni bit će među najljepšim

Most Sarajevo u Barceloni jedan je od 10 najljepših mostova u svijetu koji tek treba da budu izgrađeni, prema izboru globalne TV mreže CNN. Tačnije, ovaj most u najvećem gradu