Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ”Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake. 

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka danas je na Trgu djece Sarajeva (plato BBI centra) postavljen zid na kojem su građani ispisivali poruke koje će se dati jednom od muzeja u Sarajevu na čuvanje. Prvu poruku napisao je akademik Abdulah Sidran: “Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka”.

fna_22342

Građanima Sarajeva podijeljene su bijele trake kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine. Putem lokalne radio stanice izdata je naredba  da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan od najočitijih primjera fašističkog režima sprovedenog od strane policijskih, vojnih i paravojnih struktura u Prijedoru.

U kampanjama etničkog čišćenja, ubijeno je i protjerano oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i drugih nesrpskih nacionalnosti. Prema procjenama u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 osoba.

Postratna situacija u Prijedoru u kojem aktuelne vlasti osporavaju razmjere genocida koji se desio dodatno otežava situaciju i nastavak je politike poricanja. Prijedorske vlasti do danas osporavaju izgradnju spomen-obilježja za 102 djeteta ubijena u Prijedoru. Sa druge strane u logorima kroz koje je hiljade ljudi maltretirano i ubijeno najsurovijim metodama vlasti RS-a podigle su spomenik Vojnicima Republike Srpske.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički su organizirali Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Ispred Katedrale u Sarajevu održan je performans u organizaciji AntiDayton grupe, udruženja Generacija X iz Danske i učenika Osnovne škole “Fatima Gunić”.

Građanima Sarajeva podijeljeno je 3.176 pripremljenih bijelih traka kako bi se podsjetilo na genocid koji je počinjen u Prijedoru.

Ispred Sarajevske katedrale postavljene su 52 školske klupe i 102 školske stolice. Nakon improvizovanog školskog zvona na razglasu, učenici su zauzeli svoja mjesta u klupama te sačekala početak časa. Nakon drugog školskog zvona, učiteljica je simbolično započela sa prozivanjem imena 102 ubijene djece Prijedora. Nakon svakog prozvanog imena, jedno od djece u klupama koje je “zadužilo” prozvano ime je ustalo i napustilo školsku klupu te stalo sa strane gdje mu je oko ruke svezana bijela traka.

Izvor: Agencije

Previous Vlada Srbije kreditirala proboj PINK-a na bosansko tržište!
Next Amel Tuka uoči mitinga u Zenici: Uvijek je poseban osjećaj trčati ovdje

You might also like

NAŠI DANI

Doha: Upriličen doček za naše atletičare

Bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Kemal Mešić doputovali su u Dohu, gdje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Na Međunarodni aerodromu “Hamad” dvojicu bosanskih atletičara srdačno su ga dočekali predstavnici Ambasade

NAŠI DANI

Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

Za 80.000 dolara mjesečno, bosanskohercegovački entitet Republika srpska (Rs) će u periodu od godine dana unajmiti američku advokatsku kompaniju za lobiranje ‘McGinnis Lochridge’ kako bi ih savjetovala i predstavljala u

NAŠI DANI

Bošnjaci Podrinja odgovorili na Dodikovu fašističku izjavu: Podrinje je naše i ne idemo iz njega!

Ja nisam “okupirao” Srebrenicu. Ja sam se u nju vratio. Ovdje je moja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovdje imam tri sina, tri snahe, četvero unučadi i, ako Bog da, bit