Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ”Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake. 

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka danas je na Trgu djece Sarajeva (plato BBI centra) postavljen zid na kojem su građani ispisivali poruke koje će se dati jednom od muzeja u Sarajevu na čuvanje. Prvu poruku napisao je akademik Abdulah Sidran: “Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka”.

fna_22342

Građanima Sarajeva podijeljene su bijele trake kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine. Putem lokalne radio stanice izdata je naredba  da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan od najočitijih primjera fašističkog režima sprovedenog od strane policijskih, vojnih i paravojnih struktura u Prijedoru.

U kampanjama etničkog čišćenja, ubijeno je i protjerano oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i drugih nesrpskih nacionalnosti. Prema procjenama u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 osoba.

Postratna situacija u Prijedoru u kojem aktuelne vlasti osporavaju razmjere genocida koji se desio dodatno otežava situaciju i nastavak je politike poricanja. Prijedorske vlasti do danas osporavaju izgradnju spomen-obilježja za 102 djeteta ubijena u Prijedoru. Sa druge strane u logorima kroz koje je hiljade ljudi maltretirano i ubijeno najsurovijim metodama vlasti RS-a podigle su spomenik Vojnicima Republike Srpske.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički su organizirali Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Ispred Katedrale u Sarajevu održan je performans u organizaciji AntiDayton grupe, udruženja Generacija X iz Danske i učenika Osnovne škole “Fatima Gunić”.

Građanima Sarajeva podijeljeno je 3.176 pripremljenih bijelih traka kako bi se podsjetilo na genocid koji je počinjen u Prijedoru.

Ispred Sarajevske katedrale postavljene su 52 školske klupe i 102 školske stolice. Nakon improvizovanog školskog zvona na razglasu, učenici su zauzeli svoja mjesta u klupama te sačekala početak časa. Nakon drugog školskog zvona, učiteljica je simbolično započela sa prozivanjem imena 102 ubijene djece Prijedora. Nakon svakog prozvanog imena, jedno od djece u klupama koje je “zadužilo” prozvano ime je ustalo i napustilo školsku klupu te stalo sa strane gdje mu je oko ruke svezana bijela traka.

Izvor: Agencije

Previous Vlada Srbije kreditirala proboj PINK-a na bosansko tržište!
Next Amel Tuka uoči mitinga u Zenici: Uvijek je poseban osjećaj trčati ovdje

You might also like

NAŠI DANI

Iz UN-a pozvali na istragu o nedavnim nacionalističkim incidentima u BiH i Srbiji

Ujedinjene nacije (UN) izrazile su duboku zabrinutost zbog veličanja osuđenih ratnih zločinaca i groznih zločina u Bosni i Hercegovini i Srbiji, javlja AA. Glasnogovornica Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava

NAŠI DANI

Prosinečki nije više selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine!

Robert Prosinečki više nije selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za AA Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH). “S Prosinečkim je dogovoren sporazumni

NAŠI DANI

Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o