Sarajevo oživljava i promovira tradiciju korištenja javnih česmi

Sarajevo oživljava i promovira tradiciju korištenja javnih česmi

Sarajevo je poznato kao grad na hiljadu izvora, a javne česme su vjekovni simbol grada, istaknuto je danas na konferenciji u Sarajevu posvećenoj projektu oživljavanja tradicije korištenja česmi.

Fena

– Mi to pravo baštinimo vijekovima u ovom gradu i nekako se loše odnosimo prema tom nasljeđu koje ima javnu funkciju zdravlja. Ljudi imaju pravo na besplatnu čistu vodu koju možemo koristiti i kao novi, odnosno stari identitet grada i promociju takvog grada u turizmu i dati priliku građanima kada naprimjer šetaju gradom, da ne koriste plastične boce, već boce za višekratnu upotrebu – dodala je Klarić, te istakla da su sa Vodovodom dogovarali da provjeravaju kvalitet te vode, da bi građani tačno znali šta piju.

Previous Završeno EP do 23 godine: Judo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022. godini
Next Najavljivani fudbalski susret Rusije i Bosne i Hercegovine - prolongiran

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Misterija kamenih kugli: ‘U selu nema bolesnih, niko nije imao rak i dugo se živi’ (Video)

U ovom videu donosimo priču o kamenim kuglama u Zavidovićima, koju nam je ispričao Nedžad Ikanović, na čijem imanju se nalaze.

BAŠTINA

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu skoro pola milenija čuvar vrijedne građe

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu, koja se klasificira kao historijska, odnosno biblioteka specijalnih zbirki, obilježava 485 godina postojanja. U Bosni i Hercegovini i svijetu poznata je po vrijednoj bibliotečkoj

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Stari rukopisi i dokumenti neprocjenjive vrijednosti dio Specijalne zbirke NUB-a BiH

Specijalna zbirka među najznačajnijim je fondovima Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH, obuhvata mnoge stare rukopise i dokumente neprocjenjive vrijednosti, a velikim je dijelom u potpunosti uništena u proteklom ratu