Sarajevo: Poddionica Prve transverzale dužine 1140 metara bit će završena za 18 mjeseci

Sarajevo: Poddionica Prve transverzale dužine 1140 metara bit će završena za 18 mjeseci

 

Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci, najavili su direktori Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve KS Mirza Hulusić i Selmir Kovač prilikom današnjeg obilaska terena.

Riječ je o drugoj poddionici druge dionice navedene saobraćajnice dužine 1140 metara, u sklopu koje su planirane po dvije saobraćajne trake u oba smjera, te tramvajska pruga između njih. U  okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja  tunela Kobilja Glava.

“Nalazimo se na prvoj trasi Prve transverzale, jedinom dijelu ove saobraćajnice na kojem se za sada izvode radovi. Međutim, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi bilo spremno za izgradnju a u svrhu nastavka realizacije projekta. Osim toga, Zavod je zainteresiran da se uključi u nadzor nad izvođenjem radova i bude podrška Direkciji za puteve kako bi se radovi ubrzali. Zavod nema  jurisdikciju za to, ali smo veoma zainteresirani za ovaj projekt s obzirom na to da je kapitalni infrastrukturni poduhvat”, kazao je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS.

Prema riječima direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača,  radovi na ovoj poddionici koštaju  12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava.

“Kompletna trasa Prve transverzale koštat će oko 300 miliona KM, a Vlada FBiH već je obezbijedila 35 miliona KM. Sredstva za realizaciju projekta obezbijedit će se i iz kredita EBRD-a”,  istakao je  direktor Kovač.

Naveo je da je ova  banka već odobrila raspisivanje konkursa u februaru za radove na tunelu Kobilja Glava koji su planirani u nastavku projekta.

Izgradnjom ove dionice saobraćajnice značajno će se rasteretiti kompletan saobraćaj i smanjiti saobraćajne gužve  u cijelom kantonu, naglasio je direktor Kovač.

Cjelokupna trasa Prve transverzale kretat će se  od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki,  Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip, potom će tunelom Kobilja Glava – Hotonj ulaziti u Vogošću, te prolaziti pored Vogošće i  spajati se sa Jošaničkom petljom i dalje na autoput A1.

Previous Delkić: Bosna izdvaja manje od 1% GDP-a na odbranu - nikakav znak da smo ozbiljni po pitanjima vlastite sigurnosti
Next Stari grad Blagaj (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Parlament Južnoafričke Republike izglasao zatvaranje izraelske ambasade u toj zemlji

Parlament Južnoafričke Republike izglasao je danas odluku za zatvaranje izraelske ambasade u glavnom gradu Pretoriji i obustavu diplomatskih veza sa Tel Avivom, javlja Anadolu. Prijedlog odluke je prošle sedmice predstavila

NAŠI DANI

FERHADIJA FOTO NATJEČAJ, APRIL 2016: POZIV ZA FOTOGRAFE DA POSJETE BANJA LUKU

U povodu otvaranja Ferhat-pašine džamije (Ferhadija) u Banja Luci pokrenut natječaj za odabir najuspjelije fotografije U Banja Luci će 7. maja 2016. godine biti otvorena Ferhat-pašina džamija (Ferhadija), jedan od

NAŠI DANI

U Vigemarkovom zamrzivaču, nakon njegovog odlaska iz Bosne, pronađene dvije mrtve zaleđene mačke

Piše: S.V. Lars Gunar Vigemark, bivši šef delegacije EU u BiH, završio je veoma neuspješno svoj mandat. Kada se sagleda šta je sve nađeno, u rezidenciji u kojoj je živio,