Sarajevo: Poddionica Prve transverzale dužine 1140 metara bit će završena za 18 mjeseci

Sarajevo: Poddionica Prve transverzale dužine 1140 metara bit će završena za 18 mjeseci

 

Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci, najavili su direktori Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve KS Mirza Hulusić i Selmir Kovač prilikom današnjeg obilaska terena.

Riječ je o drugoj poddionici druge dionice navedene saobraćajnice dužine 1140 metara, u sklopu koje su planirane po dvije saobraćajne trake u oba smjera, te tramvajska pruga između njih. U  okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja  tunela Kobilja Glava.

“Nalazimo se na prvoj trasi Prve transverzale, jedinom dijelu ove saobraćajnice na kojem se za sada izvode radovi. Međutim, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi bilo spremno za izgradnju a u svrhu nastavka realizacije projekta. Osim toga, Zavod je zainteresiran da se uključi u nadzor nad izvođenjem radova i bude podrška Direkciji za puteve kako bi se radovi ubrzali. Zavod nema  jurisdikciju za to, ali smo veoma zainteresirani za ovaj projekt s obzirom na to da je kapitalni infrastrukturni poduhvat”, kazao je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS.

Prema riječima direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača,  radovi na ovoj poddionici koštaju  12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava.

“Kompletna trasa Prve transverzale koštat će oko 300 miliona KM, a Vlada FBiH već je obezbijedila 35 miliona KM. Sredstva za realizaciju projekta obezbijedit će se i iz kredita EBRD-a”,  istakao je  direktor Kovač.

Naveo je da je ova  banka već odobrila raspisivanje konkursa u februaru za radove na tunelu Kobilja Glava koji su planirani u nastavku projekta.

Izgradnjom ove dionice saobraćajnice značajno će se rasteretiti kompletan saobraćaj i smanjiti saobraćajne gužve  u cijelom kantonu, naglasio je direktor Kovač.

Cjelokupna trasa Prve transverzale kretat će se  od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki,  Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip, potom će tunelom Kobilja Glava – Hotonj ulaziti u Vogošću, te prolaziti pored Vogošće i  spajati se sa Jošaničkom petljom i dalje na autoput A1.

Previous Delkić: Bosna izdvaja manje od 1% GDP-a na odbranu - nikakav znak da smo ozbiljni po pitanjima vlastite sigurnosti
Next Stari grad Blagaj (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Premijerka BPK Goražde: Nema novozaraženih, firme počele sa radom

Zahvaljujući mjerama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite te građanima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji su se pridržavali tih mjera taj kanton već 11 dana nema novozaraženih

NAŠI DANI

Odbrana BiH – Igman 2016: Dolaze predstavnici svih korpusa Armije RBiH

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2016“, koja se ove godine 16. put po redu održava krajem prve sedmice augusta mjeseca na planini Igman, najavili su veliki broj

NAŠI DANI

Firmi koja je snabdijevala UKC RS-a zabranjena proizvodnja i promet kisika

Inspektori Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine zabranili su proizvodnju i promet kisika firmi “TGT Tehnogas” u Laktašima, potvrđeno je Faktoru iz Agencije. Kako su naveli, oni su jučer od