Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan.

Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje. Ekipa AA zatekla ga je ispred kuće gdje je upravo završeno pečenje janjeta. Ističe kako je to tradicija koju održava godinama sa suprugom i svoje dvoje djece.

Pripreme za Đurđevdan, kako tvrdi, počinju danima ranije kada se cijela kuća rasprema, a pripremaju se slatkiši za goste.

– Fino smo dočekali praznik, u krugu familije, porodice, prijatelja i komšija. Ujutro se ustane na uranak, na omahu, bere se cvijeće, komšije donose jaja, ono se stavi u posudu sa cvjetnom vodom i tom vodom se djeca i porodica umivaju. Cvijeće se postavi na vratima, ujutro se loži vatra i jedan skroman, jedan malo bolji ručak se napravi, sve u okvirumogućnosti – rekao je Zahirović, prenosi Anadolu Agency.

Malo dalje od Zahirovića najstarijem članu porodice Sejdić, Robertu Sejdiću pristigla je cijela familija od kojih neki i iz Švedske. Porodično okupljanje na Đurđevdan, kako kaže, je tradicija koju njeguje.

Njegova kuća, prozorska okna i vrata, kao i kuća njegovih komšija, ukrašena su cvijećem i jorgovanom. Dok žene pripremaju trpezu uz pjesmu i smijeh, oni najmlađi se igraju.

– Kao i svake godine, dan prije idemo na izvor na vodu, stavljamo cvijeće, crveno jaje, svi se umivamo ujutru. Kasnije se janje peče, roštilj, dolazi kompletna porodica, muzika, porodica, prijatelji. Pravimo jele i roštilj uvijek – rekao je Sejdić dodajući da je Đurđevdan, Hidrelez ili Praznik buđenja proljeća najveći romski praznik.

Atmosferu na Gorici danas su dodatno uljepšali i trubači zbog kojih se u naselju zaigralo i na ulici. Poznata pjesma “Đurđevdan” odjekivala je naseljem, a nije izostalo ni tradiconalno bosansko kolo.

Previous SRĐAN ŠUŠNICA: KO NAS BRE ZAVADI?!
Next Da Murat Badić može vidjeti novu Ferhadiju...

You might also like

NAŠI DANI

Prvi dan zasjedanja od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature

Bogić Bogićević izrazio je danas zahvalnost građanima Sarajeva za pažnju i podršku koja mu je ukazana te uputio poruku javnosti. – Drage sugrađanke i sugrađani, počastvovan sam ogromnom podrškom koju

NAŠI DANI

100 najvećih bosanskih kompanija bilježi rast broja zaposlenih za skoro 20.000!

Prva relevantna procjena prošlogodišnjeg poslovanja bosanskohercegovačkih kompanija koje su se rangirale na ljestvicama 100 najvećih u Bosni i Hercegovini, temeljena na godišnjim finansijskim izvještajima, potvrđuje da su kompanije u oba

OTPOR BOSNE

U Kaknju organizovano centralno obilježavanje 1.decembra-Dana Trećeg korpusa Armije RBiH (FOTO)

Kaknju je pripala čast da ove godine bude domaćin centralnog obilježavanja 1.decembra – Dana Trećeg korpusa Armije RBiH. U okviru Programa obilježavanja Dana Trećeg korpusa Armije RBiH danas je, uz