Sarajevo: Protesti porodica žrtava genocida zbog Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Sarajevo: Protesti porodica žrtava genocida zbog Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom književniku Peteru Handkeu, ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, održano je mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida, javlja AA.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Majke Srebrenice danas su ispred Ambasade nosile i transparente na kojima je pisalo “Nagrada Peteru Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću”, “Negiranje genocida je posljednja faza genocida”…

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pojasnio je da je povod današnjeg okupljanja dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

“Smatramo da je Peter Handke podržavao zločince u BiH, prije svega Miloševića, ali i Karadžića i ostale i da takva osoba ne zaslužuje bilo kakvu nagradu, a kamoli Nobelovu. Okupili smo se u utorak, jer će u utorak, 10. decembra, biti dodijeljena nagrada i smatramo da moramo svakog utorka upozoravati Komitet odnosno vlasti u Švedskoj i dati im do znanja da Handke nije osoba koja zaslužuje nagradu već osoba koja treba biti distancirana od svih nagrada koje se dodjeljuju u svijetu”, poručio je Tahirović.

Očekuju da bi Akademija trebala priznati svoju grešku.

Danas je Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, predala u Ambasadu pismo švedskom kralju i kraljici u kojem su ih podsjetili na strahote i genocid počinjen u julu 1995. godine na području Srebrenice.

“Mislim da je ovo zločin nad zločinom. Negiranje genocida i dodjeljivanje nagrade je posljednja faza genocida. Mi, majke imale smo osjećaj da moramo dići svoj glas, da upoznamo kraljicu o tome. Zato smo napisale pismo kao majka majci pa neka ga pročita. U pismu smo je pozvali i da na 25. godišnjicu genocida dođe u Srebrenicu”, poručila je Subašić.

Kada Hotić, iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, smatra da svi trebaju da osude “ovaj zločinački poduhvat”.

“Svi su zaprepašteni. Da se čovjeku koji je podržavao zločince, koji je opravdavao zločine, dodijeli Nobelova nagrada. Pa šta je to Nobelova nagrada? Zar je ona toliko otrcana i toliko nisko pala. Treba je onda ukinuti”, kazala je Hotić.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”. Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u medijima.

Britanski “The Guardian” je u aprilu 1999. godine objavio članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

On je u martu 2004. godine zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Haagu.

Austrijski književnik proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Švedska princeza Victoria, princ Daniel i ministrica Lövin u posjeti našoj državi

-Podsjetimo, princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin, posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 5. do 7. novembra.

Izvor: Agencije

Previous Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“
Next Podrška za buduće mame u Bosnalijeku - 2.000 maraka za svaku novu bebu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru: Još jednom upućen poziv za izgradnju spomenika ubijenoj djeci

Polaganjem 102 ruže sa imenima ubijene djece u Prijedoru, na glavnom trgu, nakon organizovane mirne šetnje glavnom ulicom u pješačkoj zoni i okupljanja u Ulici Ahmeta Babića, na mjestu gdje

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli: Čuvar dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji

Memorijalni centar Kapija otvoren je danas u Tuzli i od sutra će otvoriti svoja vrata za sve posjetioce koji žele pogledati postavku Senada Begovića koja govori o masakru nad civilima

NAŠI DANI

Srbija: I pored zabrane, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila ispred zgrade Vlade Srbije, javlja Anadolu. Inicijativa “Podrška narodu Palestine Srbija”