Sarajevo, sjećanje na djecu – ubijeni su dok su se igrali

Sarajevo, sjećanje na djecu – ubijeni su dok su se igrali

Članovi porodica ubijene djece, predstavnici udruženja, građani i prijatelji, obilježili su danas 27. godišnjicu stradanja sedmoro djece u ulici Bakarevića u Sarajevu, javlja AA.

Granata, koja je ispaljena sa položaja vojske Republike srpske usmrtila je Nihadu Ćatić (1977.), Velidu Muftić (1971.), Senada Plisku (1979.), Almira Poturića (1978.), Sanjina Rustempašića (1988.), Sinanudina Šećerovića (1975.) i Belmu Zijadić (1982.).

Među prisutnima je bio i Vehbija Šećerović, otac ubijenog Sinanudina.

“Nikada još niko nije odgovarao za takav jedan genocid nad djecom. Taj dan sam bio u džamiji, 150 metara od nas. Kao imam sam predvodio džemat, klanjao sam. Taj dan na Stari Grad nije pala nijedna granata, osim te. Kada je preletjela preko mene, osjetio sam da mi je nešto iščupalo srce. Znao sam da će biti velika tragedija”, ispričao je Šećerović.

Poručio je da su sva ta djeca bila nevina i bili su u igri.

Muzafer Teskeredžić, generalni sekretar Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, podsjetio je da je danas tužan dan.

Na ovom mjestu su agresori ubili sedmoro nevine djece. Djece koja nikome nisu ništa bila kriva. Nažalost, do današnjeg dana zločinci nisu procesuirani. Ova nevina bića su kolateralna šteta. Ubijeni su kao djeca, što govori o svireposti zlikovaca – rekao je Teskeredžić.

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, jučer je obilježeno 25 godina od pogibije tri djevojčice u ulici Dženetića čikma 10

1995., tragično su stradale Sidbela Zimić (9 godina), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12).

Među prisutnima je bio i Sabrija Zimić, otac ubijene Sidbele, koja je u trenutku smrti imala samo devet godina.

“Imala je devet godina, ovdje se igrala sa drugaricama. Ja sam bio u putu za Sarajevo. Granata je pogodila šaht. Tačno je udarila u ivicu šahta, nju je pogodio geler”, prisjetio se Zimić.

I 25 godina poslije, istakao je, sjećanje ne blijedi.

“Idem putem i razmišljam o tome da je isto kao da se danas desilo. Prošlo je 25 godina, ali je isto kao da je danas bilo. Teško je… Najviše boli što još niko nije odgovarao za ove stvari koje su se desile, barem našoj djeci”, pojasnio je Zimić.

Njegova želja je da se nikada i nikome ne desi ono što se njima dogodilo.

“Djeca nisu kriva, ona su nevina. Ali, naša djeca, ovdje, u Sarajevu su ciljano ubijana”, poručio je Zimić.

Da su djeca bila mete tokom opsade Sarajeva smatra i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

“Mi uvijek šaljemo poruku pravosudnim institucijama, zapravo Tužilaštvu BiH da pokrene optužnice protiv onih koji su činili zločine tokom opsade grada, koji su ubijali djecu, koji su odgovorni za 1.601 ubijeno dijete, jer još nije podignuta nijedna optužnica”, rekao je Grabovica.

Podsjetio je da je iz Haga premješteno 850 pripremljenih predmeta i smatra da sigurno među njima ima onih koji su bili učesnici opsade Sarajeva.

“Međutim, ne znam da je ijedan predmet urađen, da je procesuiran, a možda nije nikada ni otvoren. Zaista se pitamo šta to Tužilaštvo radi, za koga rade”, pojasnio je Grabovica.

Podsjetio je i na to da su djeca uglavnom ubijana dok nije bilo borbenih dejstava.

“Kada bi roditelji dozvoljavali da izađu nakratko iz podruma i skloništa, kako bi se opustili nakon dugotrajnih boravaka u njima i kako bi se družili sa svojim drugovima, zločinci bi koristili te prilike i tako na mnogim mjestima djeca su ubijena u grupama. Očito da se ciljano ubijalo, da tu nije bilo slučajnosti. Ovo mjesto to potvrđuje, jer ovdje nije bilo vojnih objekata”, izjavio je Grabovica tokom obilježavanja u ulici Dženetića čikma u Sarajevu.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 14.000 ljudi, od čega 1.601 dijete. Svako deseto dijete ubijeno je iz snajpera.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Koliko su pravno utemeljene optužbe zbog zastave s ljiljanima
Next Izetbegović: Pozivamo naše građane, ali i građane RH, da uživaju u ljepotama Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Duraković: U općini koju vodim Bosna i Hercegovina i njeni zakoni bit će poštovani

Načelnik Općine Srebrenice Ćamil Duraković ponovio je danas da neće formirati općinsku komisiju za provođenje referenduma u Republici Srpskoj koji, ističe, krši Ustav Bosne i Hercegovine. Naglasio je da se

NAŠI DANI

Lagumdžija: Očigledno postoje oni koji se plaše mog povratka

  On je uvijek bio, a nije krio, čovjek koji je bio malo više Bošnjak, musliman od mene. I ja sam Bošnjak, musliman, ali nisam kao Bakir. Ovo je komentar

NAŠI DANI

Hartmann: Potvrđeno je da su zločini počinjeni na teritoriji ‘H-B’ bili planirani uz podršku tadašnje vlasti u Hrvatskoj, da su dijelili iste ciljeve i to je vrlo bitno

  Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann za N1 je prokomentarisala današnju drugostepenu presudu šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne. Potvrđeno je 111 godina zatvora za šestoricu u Haškom tribunalu, a izricanje