Sarajevo – Starogradska jezgra prepuna posjetilaca

Sarajevo – Starogradska jezgra prepuna posjetilaca

Prepune ulice najuže starogradske jezgre obećavaju odličnu turističku sezonu, a što bi značajno doprinijelo poboljšanju privrednog ambijenta u ovoj općini.

Proljetni sunčani dani privukli su u Stari Grad ogroman broj posjetilaca, kao i turista iz raznih krajeva svijeta koji su ispunili ulice i smještajne kapacitete.

Prema zvaničnim podacima, 2019. godina bila rekordna po broju turista – 665.489 turista posjetilo je Kanton Sarajevo te godine, a ostvareno je 1.446.534 noćenja.

Image

Prihod od turizma u Bosni i Hercegovini u 2019. godini iznosio je 1.048.000.000 eura. Pandemija korona virusa zaustavila je ovaj rast i došlo je do naglog pada broja posjeta što se itekako odrazilo i na poslovanje privrednih subjekata.

Ipak, prepune ulice Starog Grada posljednjih dana djeluju obećavajuće i vrlo je vjerovatno ukoliko se nastavi ovaj trend 2022. godina bi mogla biti više nego uspješna u oblasti turizma.

Image

Razvoju turizma u Starom Gradu posljednjih godina najviše je doprinijelo ulaganje u infrastrukturu, jer bez kvalitetne infrastrukture turisti se ne bi vraćali u Stari Grad niti bi se bilježile ovakve posjete. Svjestan značaja razvoja turizma u najstarijoj općini, načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić prethodnih godina intenzivno je radio na obnovi zastarjele i oštećene infrastrukture uže jezgre.

Potpuno su obnovljene i rekonstruisane ulice Bravadžiluk, veliki i mali Oprkanj, Sarači, Kovači, Ferhadija, Štrosmajerova ulica, a najveća investicija bila je rekonstrukcija kompletnog Baščaršijskog trga koja je koštala 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

Image

U najužu jezgru uloženo je i uvođenjem video nadzora, kao i moderne javne rasvjete kroz ulicu Ferhadija, ali među svim ovim projektima svakako najviše se ističe izgradnja podzemne javne garaže u najužoj gradskoj jezgri koja omogućava svim posjetiocima grada parkiranje vozila na udaljenosti od samo nekoliko minuta od najvećih kulturno-historijskih znamenitosti.

Image

Ne treba zaboraviti ni to da je Općina Stari Grad, predvođena načelnikom Hadžibajrićem, bila najveći domaći sufinansijer izgradnje Trebevićke žičare izdvajanjem pola miliona KM, zatim besplatnim ustupanjem na korištenje prostora Vidikovca i rješavanjem svih administrativnih procedura. U konačnici sve ovo je itekako doprinijelo porastu broja turista u Starom Gradu, a samim tim i Sarajevu – navode iz Općine Stari Grad.

 

Previous Mesić: Politika se mora voditi u Bosni i Hercegovini, u glavnom gradu Sarajevu
Next Slovenija: Među pet poginulih su i dva bosanska državljana

You might also like

NAŠI DANI

Rafting turom na Vrbasu obilježen Dan nezavisnosti (VIDEO)

Planinari, članovi Gorske službe spašavanja te rafteri iz Jajca i Novog Travnika tradicionalno su, već desetu godinu, rafting turom na Vrbasu obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Vozilo se oko 3 kilometara

TURIZAM

Kuwait Airways namjerava uspostaviti liniju ka Sarajevu

Kuwait Airways, jedan od najvećih avio-prevoznika iz arapskog svijeta, razmatra uvođenje novih linija od kojih je jedna ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine, rekao je direktor kompanije Sami Al-Rushaid, piše

TURIZAM

Japodski otoci na Uni: Do prije deset godina obrasli šumom i trnjem – danas turistička atrakcija

Japodi – ilirsko pleme naseljavali su prostore između rijeka Kupe i Une. Jedno od najljepših mjesta gdje su živjeli jesu Japodski otoci nadomak Bihaća. Tu je danas turističko-rekreativni centar koji