SARAJEVO: U Ferhadiji postavljena spomen ploča Indexima

SARAJEVO: U Ferhadiji postavljena spomen ploča Indexima

Općina Stari Grad postavila je spomen ploču u čast legendarne muzičke grupe “Indexi” u ulici Ferhadija, kod ulaza u Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.Spomen ploča postavljena je upravo na mjestu za koje se smatra da su tu nastali “Indexi” davne 1962. godine.

“Na ovom mjestu, septembra 1962. godine, Ismet Nuno Arnautalić i Ševko Akšamija su osnovali pop-rock grupu Indexi”, napisano je na spomen-ploči. “Indexi” su bili jedna od naših najdugovječnijih pop-rock grupa, a osnovali su je ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas gitarista Šefko Akšamija, tadašnji sarajevski studenti, pa otud i ime „Indexi“.
Tokom karijere koja je trajala četiri decenije “Indexi” su objavili dva studijska albuma, 27 singl ploča i 12 kompilacija. Poslije duge i bogate karijere grupa je prestala sa radom 2001. godine, nakon smrti pjevača Davorina Popovića.

Mjesto osnivanja pokazao Ismet Arnautalić

Zaključak o postavljanju spomen-ploče “Indexima” donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad, koje je i predložilo lokaciju, te zadužilo načelnika i općinske službe da poduzmu sve potrebne aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Jedan od osnivača, Ismet Nuno Arnautalić, ranije je za medije izjavio da je upravo on bh režiseru Nedžadu Begoviću ukazao na mjesto gdje su nastali Indexi.
“Ja sam Nedžadu Begoviću, u TV emisiji koju je režirao, pokazao mjesto gdje smo se Šefko Akšamija i ja dogovorili da formiramo pop rock grupu i da joj damo ime Indexi. On je shvatio da je to važna, nostalgična informacija koju bi mnogi željeli znati i predložili smo Općini Stari Grad da tu informaciju učine javnom”, rekao je Arnautalić – navode iz Općine Stari Grad.

Previous Avdija Vršajević na meti Galatasaraya!
Next Bećirović pisao Nikoliću: Budite politički odgovoran predsjednik, a ne četnički vojvoda

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Dedo Zaim (81) svira i pravi sazove, podučava i mlade (Video)

Dedo Zaim, iako ima godina koje same po sebi nose zdravstvene probleme, kaže da je hvala Bogu dobro. Zaljubljenik je u instrumente prije svega sazove koje i sam izrađuje. Osim

KULTURA I UMJETNOST

Meksički režiser Franco: Nigdje nisam sreo publiku poput ove u Sarajevu

Meksički režiser, scenarist i producent Michel Franco izjavio je da Sarajevo Film Festival (SFF) od drugih festivala izdvaja odlična publika i to što je iskrena ljubav prema filmu daleko ispred

KULTURA I UMJETNOST

Mostarske mažoretkinje idu na prestižni festival u Francusku

  Mostarske mažoretkinje, kao predstavnice Bosne i Hercegovine i Mostara, nastupit će na Carnaval de Nice, jednom od najvećih karnevala na svijetu koji će se održati od 21. do 28.