SARAJEVO: U Ferhadiji postavljena spomen ploča Indexima

SARAJEVO: U Ferhadiji postavljena spomen ploča Indexima

Općina Stari Grad postavila je spomen ploču u čast legendarne muzičke grupe “Indexi” u ulici Ferhadija, kod ulaza u Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.Spomen ploča postavljena je upravo na mjestu za koje se smatra da su tu nastali “Indexi” davne 1962. godine.

“Na ovom mjestu, septembra 1962. godine, Ismet Nuno Arnautalić i Ševko Akšamija su osnovali pop-rock grupu Indexi”, napisano je na spomen-ploči. “Indexi” su bili jedna od naših najdugovječnijih pop-rock grupa, a osnovali su je ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas gitarista Šefko Akšamija, tadašnji sarajevski studenti, pa otud i ime „Indexi“.
Tokom karijere koja je trajala četiri decenije “Indexi” su objavili dva studijska albuma, 27 singl ploča i 12 kompilacija. Poslije duge i bogate karijere grupa je prestala sa radom 2001. godine, nakon smrti pjevača Davorina Popovića.

Mjesto osnivanja pokazao Ismet Arnautalić

Zaključak o postavljanju spomen-ploče “Indexima” donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad, koje je i predložilo lokaciju, te zadužilo načelnika i općinske službe da poduzmu sve potrebne aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Jedan od osnivača, Ismet Nuno Arnautalić, ranije je za medije izjavio da je upravo on bh režiseru Nedžadu Begoviću ukazao na mjesto gdje su nastali Indexi.
“Ja sam Nedžadu Begoviću, u TV emisiji koju je režirao, pokazao mjesto gdje smo se Šefko Akšamija i ja dogovorili da formiramo pop rock grupu i da joj damo ime Indexi. On je shvatio da je to važna, nostalgična informacija koju bi mnogi željeli znati i predložili smo Općini Stari Grad da tu informaciju učine javnom”, rekao je Arnautalić – navode iz Općine Stari Grad.

Previous Avdija Vršajević na meti Galatasaraya!
Next Bećirović pisao Nikoliću: Budite politički odgovoran predsjednik, a ne četnički vojvoda

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Senadin Ćosić: Kupio sam “Medvjeda” od Nazifa kako ga Kusturica ne bi odnio u Srbiju

Nazif Mujić prodao je “Srebrenog medvjeda”, nagradu koju je dobio na prestižnom Berlinaleu za glavnu ulogu u filmu “Epizoda u životu berača željeza” reditelja Danisa Tanovića. Tvrdi da je “Medvjeda”

HISTORIJA

Utjecaj Bošnjaka na razvoj osmanske umjetnosti: Minijaturisti, kaligrafi, inženjeri, zlatari, ćilimari, arhitekte…

“U godinama našeg šegrtovanja, kada je majstor Osman tek bio prešao s položaja kalfe na mjesto majstora, svi smo prema njemu osjećali veliko poštovanje, divljenje i ljubav. Bio je veliki

NAŠI DANI

Nakon što bude završena obnova: Most Sarajevo u Barceloni bit će među najljepšim

Most Sarajevo u Barceloni jedan je od 10 najljepših mostova u svijetu koji tek treba da budu izgrađeni, prema izboru globalne TV mreže CNN. Tačnije, ovaj most u najvećem gradu