Sarajevo u ramazanskom ruhu

Sarajevo u ramazanskom ruhu

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane.

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mjesec ramazan, mjesec posta muslimana.

Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, predstavlja ramazansku tradiciju u Sarajevu, ali i u još nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Pucnjem iz topa sa Žute tabije, nastavljena je ramazanska tradicija u bh. prijestolnici.

VIDEO

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni dijelovi sarajevske Baščaršije, najuže starogradske jezgre.

Prigodne dekoracije postavljene na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači.

VIDEO

Povodom nastupanja mjeseca ramazana i u sarajevskom naselju Hrasno u nedjelju je organizovan javni doček i manifetacija “Ramazanski vozić”.

Djeca su prošetala kroz naselje, a potom su se okupili ispred Hadži-Idrizove džamije, gdje su dočekali ezan za akšam namaz koji je označio dolazak mubarek mjeseca ramazana.

Tom prilikom su djeca puštala balone, a ugođaj su upotpunili podjela slatkiša i torte kao i vatromet.

-Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u nedjelju nastupio mjesec ramazan i večeras će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u ponedjeljak, 11. marta.

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

(AA/MiruhBosne)

Previous Pezer bronzani na Evropskom Cupu u Portugalu
Next Samardžić osvojila bronzu, Cerić 5. na Judo Grand Prix turniru u Austriji

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Tuzla: 15 godina kompleksa Panonskih jezera (VIDEO)

  Na današnji dan prije 15 godina otvoreno je prvo slano jezero u Tuzli. Za to vrijeme porastao je broj jezera, koja su postala prepoznata u Evropi. Panonska jezera danas

BH RAZGLEDNICA

Srebrenica: Banja Guber mogla bi početi sa radom tokom 2019. godine

  Ljekovite vode Gubera u Srebrenici su neiskorišteni potencijal koji više od 20 godina teče u kanalizaciju. Akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice kupilo je prije nekoliko godina staru banju i

BH RAZGLEDNICA

Zašto turisti dolaze u našu zemlju? Ovaj video nudi odgovor!

Ljepote Bosne i Hercegovine prepoznaju mnogi koji posjete našu zemlju. Među turistima posljednjih godina ima mnogo i onih koji dolaze iz nekih područja koja nisu bogata vodom i zelenilom kao