Sarajevo: U Vijećnici otvorena izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”

Sarajevo: U Vijećnici otvorena izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”

 Uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Željka Komšića večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličeno otvaranje izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, javlja AA.

Izložbu organizuju Fondacija “Alija Izetbegović“ i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” sastoji se od pisanog kulturnog naslijeđa iz specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Na jednom mjestu predstavljene su neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanom otvaranju izložbe, osim članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferovića i Komšića, prisustvovali su gosti iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, kao i brojne ličnosti iz političkog, akademskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Autor Suljović ističe da su ciljevi izložbe vrlo jasni.

– Pionirski radovi Bešagića, Ljubušaka, ali i drugih ličnosti koje su se pojavile, koje su osjetile da je baština , da je to što smo stoljećima skupljali, da je to ono što se akumulisalo u jednoj kolektivnoj memoriji našeg društva, da je to onaj stvarni temelj kulture. Cilj ove izložbe je da pokaže koliko su te incijative tada bile velike i značajne i koliko je BiH kroz svoje pisano naslijeđe zapravo možda najevropskija zemlja. BiH predstavlja jedan istinski kaleidoskop u srcu Evrope – kazao je.

O značaju izložbe govorili su i predsjednik UO Fondacije Alija Izetbegović Faris Nanić, organizatora te izložbe, te direktor NUB BiH Ismet Ovčina.

Faris Nanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović”, istakao je da kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine može pomoći narodima BiH da pronađu dodirne tačke iz zajedničke prošlosti.

“Ova izložba predstavlja projekat prikazivanja dijela bogate kulturne povijesti naše države kroz njezino višestoljetno postojanje. Oslikava njezine stubove multi, ali i interkulturalnosti nastale na temeljima vjekovne prisutnosti različitih vjera i naroda u periodu kako državne samostalnosti, tako i dominacije raznih evropskih i svjetskih imperija koje su kroz historiju Bosne i Hercegovine i ovih prostora često izgrađivale nove dimenzije, gradile suživot, međusobno prožimanje i obogaćivanje”, kazao je Nanić te naglasio da kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine može pomoći narodima BiH da pronađu dodirne tačke iz zajedničke prošlosti i univerzalnih vrijednosti.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je l_7e5ec20d3692cca8fc0d2c702f76a2e0.JPG

Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, izjavio je da su biblioteke neiscrpan izvor intelektualnog i duhovnog razvoja čovječanstva.

“Biblioteke predstavljaju vrijednosti civiliziranih društava i neprocjenjiv i neiscrpan izvor intelektualnog i duhovnog razvoja čovječanstva. Uz to one predstavljaju i kulturnu baštinu. Bosanskohercegovačka multikulturalnost neuništiva je realnost o kojoj svjedoče i sadržaji kolekcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”, kazao je Ovčina.

Izložbu je zvanično otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović koji je tom prilikom istakao da je ovo jedna od najvažnijih izložbi pisanog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u posljednjih pola stoljeća.

“Izložba je upriličena u povodu 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja predstavlja kaleidoskop naše bogate kulturne prošlosti pohranjene u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi put da u ovom obimu Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine otvara svoje specijalne zbirke za javnost”, rekao je Džaferović.

Istakao je također da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sinonim teške i istrajne borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je l_5c6ae38a4dd6fbb7669ef37bee1406b0.JPG

“Umne stečevine naroda koji je pobijedio barbarstvo i neznanje, ne može uništiti ni najljući neprijatelj. Obnovljena Vijećnica i pisano kulturno naslijeđe koje je spašeno i večeras izloženo svjedoče da je to tako i to je moja poruka budućim naraštajima”, naglasio je Džaferović.

Izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“, postavljena je u auli Vijećnice i otvorena je za posjetioce sve do 31. marta 2022. godine.

Kako je planirano, nakon Sarajeva izložba bi trebalo da bude predstavljena u Podgorici, pod visokim  pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, koji su prepoznali njen međunarodni značaj.

Foto: Fena

Izvor: Agencije

Previous Ratna psihoza zahvaća i Njemačku: Naručuju privatne bunkere; mnogi su u takvoj depresiji da trebaju i ljekarsku pomoć
Next Predrag Bastah osuđen na 35 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima Vlasenice

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”

 U sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2022” održana je promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka”, autora Seada Husića. – Radi se zapravo o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Preporodov intervju s Mešom Selimovićem: Moja filozofija je iz mog muslimanskog korijena

Obilježavajući stogodišnjicu rođenja velikog bošnjačkog pisca Mehmeda Meše Selimovića (Tuzla, 26. april 1910. – Beograd, 11. jula 1982.), Preporod je donio ovaj intervju koji je naš list objavio u svojoj drugoj

NAŠI DANI

Nakon što bude završena obnova: Most Sarajevo u Barceloni bit će među najljepšim

Most Sarajevo u Barceloni jedan je od 10 najljepših mostova u svijetu koji tek treba da budu izgrađeni, prema izboru globalne TV mreže CNN. Tačnije, ovaj most u najvećem gradu