Sarajevo: Zaštita stećaka na Skenderiji

Sarajevo: Zaštita stećaka na Skenderiji

Radnici građevinske firme “Sela” su započeli s realizacijom projekta postavljanja zaštitne ograde duž obale Miljacke kod taksi štanda na Skenderiji.

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 5.000 KM.

Osim povećanja sigurnosti građana, posebno djece, prvenstveni cilj ovog projekta je zaštita postojećih srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, stećaka, koji se nalaze duž lijeve obale rijeke između dva mosta.

U toku je iskop rupa za postavljanje nosivih stubova između kojih će biti ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara. Završetak radova je planiran do kraja ove sedmice.

Ova ostavština naših predaka, dobrih Bošnjana, iz perioda srednjovjekovne bosanske države, koja se danas nalazi na lokalitetu Skenderije, je 1893. godine izvađena iz korita rijeke Miljacke prilikom gradnje obližnjeg  željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom vađenja i izvođenja radova, spašeno samo njih dvanaest.

U širem pojasu grada Sarajeva je evidentirano 37 lokaliteta sa stećcima od čega je najpoznatija nekropola sa stećcima i nišanima u selu Donji Močioci.

Ovaj lokalitet je 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

-Stećci se nalaze i na UNESCO Listi svjetske kulturne baštine.

Previous EZ Group Busovača - uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode
Next Tuzla: Zastava propale UZP tvorevine 'H-B' na zgradi ambulante

You might also like

BAŠTINA

Čuvar kraljevskoga grada Jajca, srednjovjekovni grad Vinac

Historija je htjela da jedan mali dvorac postane čuvar kraljevskoga grada koji i danas, iako ruševan, plijeni svojom ljepotom i položajem Niz vrbasku dolinu pred samim Jajcem svakom će čovjeku

BAŠTINA

Skaka: Bistrička stanica vraća se građanima Sarajeva (VIDEO)

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je da se stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraća građanima Sarajeva.

BAŠTINA

Tuzla: Svečano akademijom obilježeno 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa

Svečana akademija povodom 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa održana je danas u Amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, u organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla i Behram-begove medrese, javlja