Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH

Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH

 

U povodu 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizovala je svečano obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

Tim povodom u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, uz prisustvo oko 1.500 boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH i oko 700 učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je prigodan program i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić, a o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH govorili su nosioci najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Nedžad Bublin – Čupo i genaral Ismet Hadžić.

“Želja nam je bila da Dan Armije obilježimo sa što više običnih boraca, koji su bili u rovovima na padinama Novog Grada. Zaista smo ponosni na velike borce i sve šehide koji su dali svoje živote u odbrani BiH od agresora, i mi smo tu da opravdamo njihove žrtve i da njihov trud ne bude uzaludan, da njihova djeca žive u miru, da razvijaju državu BiH. Armija RBiH je ponos – Armija koja je stvorena u ratu, koja nije pravila masovne grobnice, koja nije rušila vjerske objekte u BiH iako su svi naši porušeni, ali u Sarajevu je naša Armija čuvala vjerske objekte. Jasno je cijeli svijet mogao da vidi razliku između Armije RBiH i onih koji su nas napadali“, rekao je načelnik Efendić, podsjetivši da Haški trubunal nije podnio ni jednu jedinu optužnicu protiv bilo koga iz političkog rukovodstva RBiH, za razliku od agresora, čija su kompletna vojno – politička rukovodstva optužena i osuđena u Hagu.

 

U svom obraćanju prisutnima Bublin je podsjetio da je 15. april jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH, jer da tada nije formirana Armija BiH, danas možda nebi bilo ni Bosne. „Armija BiH je priča o znanim i neznanim junacima, herojima, o našim šehidima i poginulim borcima i svim građanima koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo u našoj domovini“, rekao je Bublin. On je pozvao mlade generacije da čuvaju sjećanje na časnu i hrabru Armiju RBiH, da čuvaju njene simbole i tradiciju, da ne zaborave šehide i poginule borce i preuzmu odgovornost za nastavak njihove misije koja nikada nije bila osveta i mržnja, već pravda i istina, te da ne dozvole da njihove žrtve budu uzaludne.

General Hadžić kazao je da su političke odluke Predsjedništva RBiH, na čelu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, da se sve vojne formacije stave pod komandu Terotorijalne odbrane, koja je kasnije prerasla u Armiju RBiH, izuzetno važne za opstanka BiH, jer bi u spuprotnom imali situaciju kakva je danas u Siriji.

Prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film – kompilaciju originalnih ratnih snimaka sa teritorije općine Novi Grad, od kojih su neki prikazani po prvi put.

Povodom Dana Armije u ulici Esada Midžića u Buča Potoku svečano je otkriveno spomen-obilježje, izgrađeno u znak sjećanja na 13 šehida i poginulih boraca iz ove ulice, koji su dali svoje živote u odbrani BiH od agresije, piše novigradsarajevo.ba.

Previous U Mostaru dižu spomenik 'prvoj fudbalskoj lopti u Bosni i Hercegovini'
Next Prijedorčanin proglašen inžinjerom godine u kompaniji Boeing

You might also like

NAŠI DANI

Novak Đoković ponovo u Visokom

Nakon septembra prošle godine Novak Đoković ponovo je u Visokom. Kao i u ranijim slučajevima Đoković se odmah zaputio u kompleks “Ravne” u društvu svog domaćina Semira Osmanagića. Đoković koji

NAŠI DANI

Na zasjedanju OIC-a u Islamabadu jednoglasno usvojena važna Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini

Na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), večeras je u Islamabadu, na prijedlog Republike Turske, jednoglasno usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini. U

NAŠI DANI

Vlatko Glavaš: Svi koji su rođeni ovdje su Bosanci i Hercegovci. Komšić je najbolje rješenje

  Vlatko Glavaš, bivši kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine i novoizabrani zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 se osvrnuo na igru