Sarajevski aerodrom – spreman za najprometnije ljeto dosad

Sarajevski aerodrom – spreman za najprometnije ljeto dosad

Očekuje se da će sarajevski aerodrom zabilježiti svoju najprometniju ljetnu sezonu, nadmašivši učinak prije pandemije s nizom novih prijevoznika koji će pokrenuti letove za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Do sada ove ljetne sezone, na aerodromu su već bili novi letovi za London Luton i Treviso koje je pokrenuo Wizz Air, pri čemu je niskotarifni avioprijevoznik pokretao veći dio rasta broja putnika u Sarajevu u protekloj godini. Ovog ljeta aerodrom će također dočekati Air Cairo sa redovnim letovima iz Hurgade, LOT Polish Airlines sa uslugama iz Varšave i Royal Jordanian Airlines, koji će inaugurirati sezonske operacije iz Amana.

Nekoliko prevoznika će ovog ljeta povećati svoje frekvencije ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Naime, Wizz Air Abu Dhabi će udvostručiti svoje operacije sa dva na četiri nedjeljna leta počevši od sljedećeg mjeseca. Nadalje, Qatar Airways je najavio povratak na bosanskohercegovačko tržište sa tri nedjeljna leta koja će biti obnovljena ovog juna nakon dvogodišnje pauze. “Uzbuđeni smo zbog nastavka letova za Sarajevo. Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, grad je omiljena kapija u zemlju za poslovne i rekreativne putnike. Putnici iz Sarajeva će sa tri nedjeljne usluge biti povezani sa preko 140 destinacija preko našeg čvorišta u Dohi”, rekao je regionalni menadžer Qatar Airwaysa za južnu Evropu Matte Hoffmann.

Foto: flyingbosnian

Tokom prvog kvartala ove godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo je kroz svoja vrata ugostio 177.288 putnika, što predstavlja povećanje od 1,6% u odnosu na rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu. Zabilježio je najbolji mart do sada, prevezavši 70.292 putnika, što je povećanje od 3,5% u odnosu na 2019. „Pokrenuli smo nekoliko inicijativa sa vlastima za subvencionisanje avioprevoznika, kako bismo povećali broj naših putnika, kretanja aviona i broj odredišta“, saopšteno je iz aerodroma. Dodaje da istražuje mogućnosti za jačanje povezanosti sa Italijom i Španijom.

Na osnovu podataka OAG-a, neke od najprometnijih neopsluženih ruta iz glavnog grada Bosne i Hercegovine uključuju Ankaru, Amsterdam, Izmir, Tel Aviv i Prag, piše exyuaviation.

-U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije (redovno i čarter) obavljaju aviooperacije ka 34 evropske i svjetske destinacije i to: Istanbul, Frankfurt, Dubai, Stockholm, Zurich, Riyadh, Jeddah, Sharjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurghada, Bale/Mulhouse, Cologne, Stuttgart, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Copenhagen, Paris, Gothenburg, Bodrum, Charleroi, Manama, Kuwait, Oman, Amman, Abu Dhabi, London, Varšava, Treviso i Doha.

Sarajevski aerodrom je trenutno na sedmom mjestu po broju putnika u regiji.

Previous Niče nova bolnica u sarajevskom Novom Gradu
Next Internacionalni sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kriza autoindustrije kao ‘stoljetna šansa’ za bosanske proizvođače dijelova

Automobilska industrija u svijetu se nalazi u novom valu problema. Tek što je prošla kriza izazvana pandemijom i tržište se polako počelo oporavljati, uslijedila je nova i po riječima stručnjaka

MADE IN BOSNIA-387

Tešanjski B&M Comerc proizvodi moto kožna odijela za BMW

  Kompanija B&M Comerc iz Tešnja već 11 godina uspješno proizvodi moto kožna odijela za BMW i jedini su na ovom području koji rade za velikog giganta. “Na preporuku prijatelja

MADE IN BOSNIA-387

U automobilskoj industriji FBiH radi više od 10.000 radnika

  Snažnije prisutvo Grupacije automobilske industrije na tržištu Njemačke Redovna sjednica Grupacije automobilske industrije održana je 8.2.2018. godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH u Sarajevu. Dnevni red sastanka je obuhvatio najvažnije