Sarajevski ćevapi uskoro u Ankari

Ferhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u Bosni i Hercegovini.

Balkan je za Tursku važan dio svijeta kad je riječ o privrednoj saradnji. Oblici te saradnje imaju svoje specifičnosti, u zavisnosti od zemlje do zemlje, ali važnost regionalne saradnje time nije umanjena.

Ferhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u Bosni i Hercegovini: sarajevski ćevap. Turski Holding „Kolin” odlučio je podržati ovaj obiteljski biznis. Do kraja godine u Ankari će biti otvoreno još nekoliko restorana Ferhatović, a onda, u ovisnosti o uspjehu, i diljem Turske, javio je iz Ankare reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

„Recept za spravljanje jela možete naći ako otvorite bilo koji kuhar, ali original je original. Sretni smo što je porodica Ferhatović ovdje i što možemo raditi zajedno“, kaže Can Sezgin, Holding “Kolin”.

Do ove saradnje došlo je posredovanjem bh. ambasadora u Turskoj, koji kaže da je obim trgovinske razmjene između ove dvije zemlje u prošloj godini bio skoro pola milijarde dolara.

Povećanje izvoza roba iz Bosne i Hercegovine u Tursku poraslo je u protekloj godini za 137 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je 50 posto. Osim direktnih turskih investicija koje iznose 150 miliona eura, dva puta veća sredstva uložila je državna razvojna agencija Turske TIKA.

Razvojni i projekti obnove 

Ovaj vid ulaganja u Bosnu i Hercegovinu poredstvom TIKA-e je specifikum u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana.

„Imamo razvojne projekte i projekte obnove kulturno historijskog naslijeđa, koje je uradila TIKA, i to iznosi oko tristo miliona eura, odnosno 600 miliona maraka. Broj projekata je oko 700. Nije riječ samo o obnovi kulturno historijskog naslijeđa, već i o projektima koji se odnose na podsticanje male i srednje proizvodnje, malih i srednjih preduzeća”, kaže Damir Džanko, ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj.

Ekonomska suradnja zemalja Zapadnog Balkana sa Turskom neosporno je važna činjenica i uključuje najviše nivoe političkog angažiranja, ističe ambasador Džanko.

„Ja očekujem da bi i ovoj godini, mogli imati jedan sastanak na najvišem, predsjedničkom nivou, koji bio bio posvećen isključivo ekonomskoj suradnji u regionu, između Turske i zemalja u regionu sa perspektivom izlaska na treća tržišta”, kaže Džanko.

Zajednica privrednih komora i berzi Turske okuplja 365 lokalnih i regionalnih komora i 1,5 milion turskih firmi. KAAN Surmeli, šef inozemnog odjela, ističe važnost ekonomskih veza Turske sa Balkanom.

Više u videosnimku…

(Al Jazeera/mb)

Previous Na najljepšoj i najkrvavijoj ćupriji: Živ zakovan za daske i bačen u Drinu
Next Reprezentacija BiH u finalu Evropskog prvenstva u ragbiju 7

You might also like

Ekonomija/Biznis

Poljoprivredni proizvodi Koraja zastupljeni u zemljama Evropske unije

Nedžad Uzejrović prije 11 godina vratio se u Koraj gdje živi sa svojom suprugom. Bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, najviše voćarstvom. Njegovo voće jedno je od najkvalitetnijih u ovom povratničkom mjestu,

MADE IN BOSNIA-387

Postavljen dezinfekcioni tunel u centru Visokog

U ulici Branilaca u Visokom postavljen je dezinfekcioni tunel u cilju efikasne borbe s pandemijom koronavirusa (COVID-19). Ovaj projekat realizirao je Grad Visoko u saradnji sa Opštom zadrugom BIOS iz

Ekonomija/Biznis

U prvom krvartalu 2018. godine Tešanj izvezao 365 miliona KM

  “Njegovanje rada i radne kulture čini 70 posto uspjeha Tešnja. Druga stvar je da ovdje privrednici znaju odabrati partnere i nije ih stid pitati s kim rade”, ovako komentariše