Sarajevski Muzej farmacije na kulturnoj ruti Vijeća Evrope

Sarajevski Muzej farmacije na kulturnoj ruti Vijeća Evrope

Muzej farmacije svjedočanstvo je bogate historije, kulture i značaja ove oblasti u naslijeđu naše države. Radi se o jedinstvenoj kulturnoj ustanovi koja ne samo da će očarati ljubitelje historije već i obrazovati i inspirirati buduće generacije, naročito one koji razmišljaju i sami postati dio ove struke, izvještava FTV.

U Strossmayerovoj ulici 17. oktobra prošle godine otvoren je Muzej farmacije, na dan kad je 1907. donesena uredba kojom je ženama u BiH dato pravo da budu vlasnice apoteka pod istim uslovima kao i muškarci. Pasionirana strast Tarika Čatića, osnivača Muzeja, dovela je do potrebe da se materijal koji je godinama prikupljao kao hobi podijeli javno kroz osnivanje Muzeja farmacije i na taj način dobije smisao i pravu svrhu.

„Pokrenuli smo projekat aplikacije za prepoznavanje kulturnih ruta Vijeća Evrope. Taj proces je trajao godinu dana i jučer smo dobili potvrdu da je ruta certificirana. Dakle, na taj način Bosna i Hercegovina i Sarajevo su ucrtani na kulturne rute Vijeća Evrope“, kazao je Čatić.

Bogata historija farmacije u Bosni i Hercegovini, koja svoje korijene vodi od srednjovjekovne Bosne pa sve do moderne bosanskohercegovačke države, prikazana je kroz stalnu postavku i farmaceutski vremeplov. Ovaj muzej je mjesto susreta i drugih zdravstvenih radnika, istraživanja i edukacije iz oblasti historije i budućnosti primijenjene farmacije.

„Posjećenost Muzeja farmacije ono je čime se mi zaista ponosimo. Posebno bih istakla da smo otvoreni za sve uzraste, tako da smo privukli interesovanje i ljudi koji nisu iz ove struke. Ukupno imamo oko 700 eksponata izloženih u sklopu ove stalne postavke, a još imamo stotinjak eksponata koje tek trebamo izložiti“, kazala je kustosica Berina Čubro.

Previous U ZDK 839 slučajeva morbila, najviše u Kaknju, Zenici i Visokom
Next Mladi bosanski plivač u finalu Evropskog prvenstva!

You might also like

HISTORIJA

Bosančica je najstarije pismo na Balkanu

Bosančica je istovjetna sa gotskim pismom, odnosno Vulfilinim biblisko-gotskom azbukom iz IV vijeka; azbukom, koju je, po mnogim naučnicima, izmislio Vulfila, kako bi Bibliju preveo na gotski. Autor: Dr. Bisera

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića: Danas premijera dokumentarnog filma “Za nju vrijedi umrijeti”

Prije 30 godina, na današnji dan, u odbrani domovine poginuo je heroj Safet Hadžić. Rahmetli Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota, koji su se usprotivili podjeli

BAŠTINA

Izdato rješenje za obnovu sahat-kule u Banjoj Luci

 Medžlis Islamske zajednice Banja Luka danas je dobio rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju entiteta RS, kojim je izdata građevinska dozvola za obnovu i rehabilitaciju sahat-kule. – Ovo