Sarajevski sajam knjiga od sutra u Skenderiji

Sarajevski sajam knjiga od sutra u Skenderiji

Tema Sarajevskog sajma knjiga i učila 2024. je prevođenje i jezik pisca i upoznavanje sa kulturnom baštinom zemalja svijeta.

35. međunarodni sarajevski sajam knjiga biće održan u periodu od 17. do 22. aprila 2024. godine, pod motom „RIJEČ“.

-Na Sajmu učestvuje, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u dvorani “Mirza Delibašić”.

-Promocije novih autorskih izdanja održavat će se i u Domu mladih, Foajeu, VIP salonu, te na Platou Skenderije.

-Na Sajmu će biti održani i Okrugli sto o prevođenju i autorskim pravima, stručni i naučni skupovi, kao i susreti pisaca iz regiona.

-Postavljena je izložba prevođenih knjiga bh. autora i stranih knjiga NUBiH. Izložena su djela članova Društva pisaca, Pen centra i bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija.

-Mogobrojne institucije i izdavači priredili su i 27 izložbi, organizovane su čitaonice i radionice, a najavljuju se performansi i specijalni program za mlade u Domu mladih – rečeno je posljednjih dana u najavi manifestacije.

Ulaz za posjetioce je 1 KM, a za najavljene grupne posjete obrazovnih institucija svih nivoa je besplatan ulaz.

Previous Semberija: 50 posto učenika nakon školovanja odlazi u inostranstvo
Next Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Stranci u Sarajevu uče bosanski jezik: Volimo bosanski, Bosna ima puno dobrih ljudi

Dok mnogi Bosanci i Hercegovci uče strane jezike zbog posla, škole ili prosto iz hobija, u Sarajevu možete upoznati strance koji uče bosanski jezik i kažu da im dobro ide.

BAŠTINA

BZK ‘Preporod’ obillježio Dan maternjeg jezika

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” obilježavajući “Dan Preporoda”, na dan osnivanja “Gajreta”, pripremila je raznolik program a u okviru tih aktivnosti danas je upriličen prigodan program posvećen Međunarodnom danu maternjeg jezika, 21.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Priznanje za ediciju “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” BZK “Preporod”

Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” nagrađena je Priznanjem za očuvanje i valorizaciju književne baštine na 35. međunarodnom sajmu knjigu u Sarajevu.