Sarajevski studenti prave bolid s kojim namjeravaju učestvovati na prestižnom takmičenju Formula student

Sarajevski studenti prave bolid s kojim namjeravaju učestvovati na prestižnom takmičenju Formula student

Arger racing bosanskohercegovačka je ekipa studenata koja je samostalno dizajnirala vlastiti formula bolid.

Odlučili su da upravo taj bolid upišu u prestižno obrazovno-inženjersko takmičenje. Formula student takmičenje se održava u više evropskih gradova, cilj je da mladi inženjeri steknu iskustva i prošire znanja kroz uzbudljiv proces – od pravljenja bolida do samog trkanja sa vršnjacima na stazi.

Mladi inženjeri povezani ljubavlju prema automobilizmu te potkovani znanjem, okupili su se u februaru 2020. godine kako bi dodatno učili, ali se i zabavili. Želja im je učestvovati na takmičenju Formula student, koje se organizuje od 1998 godine, a bolid će biti spreman za sezonu 2022.

„Ideja je bila da uradimo nešto praktičnom da pokažemo što smo teoretski naučili, da razbijemo monotoniju I pokažemo šta smo u stanju da napravimo. Ovo je projekat koji rade studenti, čitav dizajn razvoj radimo mi studetni. Počeli smo malo po malo, prvo nas trojica, sada imamo 16 članova“, kazao je Emir Bakunić.

Formula student – to je inžinjersko takmičenje prije svega koje se organizuje u više zemalja u evropi krenuvši od VB Austrije, Mađarske…

Koncept takmičenja nije samo trka bolida. Vozi se 20 krugova te se na taj način gleda I sama izdržljivost“, istakao je Haris Bešić.

U potpunosti su dizajnirali bolid koji zadovoljava striktne propise takmičenja. Pojavljivanje na ovom takmičenju, uz dobar rezultat može garantovati napredovanje u ovoj grani industrije.

Sami studenti nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju ovakav projekat. Dijelovi su skupi, a tržište za njih u Bosni i Hercegovini ne postoji. Ono što ne mogu nabaviti, primorani su sami napraviti.

„Predviđeni budžet je mnogo manji od nekih timova što se već uveliko takmiče, mi smo vršili par puta procjenuProcjena je otprilike oko 50.000 maraka, sad smo na pola puta, oko 40% smo već uradili“, kazao je Adbullah Bjelak.

Sponzorstva pronalaze u privatnim kompanijama, kako nam kažu – pisali su i mnogim nivoima vlasti, s njima nisu pronašli zajednički jezik.

Takmičenje Formula student biće održano iduće ljeto, a ovaj sarajevski tim ima još mnogo posla. Već su na pola puta, te kroz sponzorstva očekuju da im stignu najvažniji dijelovi.

Izvor: TVSA

Previous NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom
Next Ljetna turistička sezona u NP Una u punom jeku

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u

RIJEČ-

Izumi Bosanca u Australiji pomjeraju granice nauke

Univerzitetski profesor Edhem Čustović je izumio uređaj čiji je cilj smanjiti broj mrtvorođene djece u Australiji. Inženjera Edhema (Eddie) Čustovića (31), koji je zbog ratnih dešavanja prije 20 godina napustio

ZDRAVLJE

Naučnici prave recept za ‘domaću’ vakcinu protiv COVID-a

Za milione ljudi širom svijeta koji nemaju pristupa teško dostupnim vakcinama protiv COVID-a, grupa naučnika iz Bostona ima potencijalno rješenje. I to je bukvalno rješenje koje možete ušmrkati u nos,