Šarović u Ankari: Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Šarović u Ankari: Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju.

“Izvoz goveđeg mesa biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana”, izjavio je Šarović nakon sastanka.

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, Šarović je zatražio da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bosanski privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao idugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i s ministricom trgovine te zemlje Ruhsar Pekcan.

Govoreći ranije o pomenutom sporazumu o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Turske, Šarović je rekao da jedine dvije zemlje kojima je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini su Singapur i Bosna i Hercegovina.

  • -Sporazum je unaprijeđen i kada je u pitanju oblast trgovine mesom, što do sada nije bio slučaj. Meso do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, izuzev količine koju je Turska odobravala jednostrano, što je počelo od 2014. kao vid podrške nakon velikih poplava u našoj zemlji. Sada je Bosna i Hercegovina prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme. (mješavina mesa)”, ističe Šarović.
    -Kada je u pitanju govedina Turska je na bazi već ispregovaranog sporazuma u narednih pet godina obezbijedila Bosni i Hercegovini izvoz osam hiljada tona, ali na to bi se naslanjalo dvije hiljade tona pilećeg, ovčijeg mesa i kaurme. Tako da bi Bosna i Hercegovina sada na godišnjoj bazi trebala izvoziti u Tursku oko 15 hiljada tona mesa”, naglasio je Šarović.

Previous U podnožju Ozrena čuvaju tradiciju kozjeg sira
Next Općina Novi Grad u Centru "Safet Zajko" priredila zabavu uz poklone za više od 1.300 prvačića

You might also like

NAŠI DANI

Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Poštujući smjernice aktuelnih epidemiolških mjerama utvrđen je program obilježavanja 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Savez demobilisanih boraca TK dao je prijedlog aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma iz

NAŠI DANI

Borenović o aferi sa respiratorima u Rs: Srebrena malina je jagodica bobica za ovu nabavku

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je bh. entitet Republika srpska za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM i da je to bezočna pljačka

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na zločin u Sanskom Mostu: Dok je gubio na ratištu, Arkan se svetio nad civilima

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u utorak je obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta.