Šarović u Ankari: Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Šarović u Ankari: Dogovoren nastavak izvoza 3.000 tona mesa u Tursku do kraja godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku s ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju.

“Izvoz goveđeg mesa biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana”, izjavio je Šarović nakon sastanka.

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske još uvijek čeka ratifikaciju parlamenata, Šarović je zatražio da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bosanski privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Turska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao idugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i s ministricom trgovine te zemlje Ruhsar Pekcan.

Govoreći ranije o pomenutom sporazumu o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Turske, Šarović je rekao da jedine dvije zemlje kojima je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini su Singapur i Bosna i Hercegovina.

  • -Sporazum je unaprijeđen i kada je u pitanju oblast trgovine mesom, što do sada nije bio slučaj. Meso do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, izuzev količine koju je Turska odobravala jednostrano, što je počelo od 2014. kao vid podrške nakon velikih poplava u našoj zemlji. Sada je Bosna i Hercegovina prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme. (mješavina mesa)”, ističe Šarović.
    -Kada je u pitanju govedina Turska je na bazi već ispregovaranog sporazuma u narednih pet godina obezbijedila Bosni i Hercegovini izvoz osam hiljada tona, ali na to bi se naslanjalo dvije hiljade tona pilećeg, ovčijeg mesa i kaurme. Tako da bi Bosna i Hercegovina sada na godišnjoj bazi trebala izvoziti u Tursku oko 15 hiljada tona mesa”, naglasio je Šarović.

Previous U podnožju Ozrena čuvaju tradiciju kozjeg sira
Next Općina Novi Grad u Centru "Safet Zajko" priredila zabavu uz poklone za više od 1.300 prvačića

You might also like

NAŠI DANI

Bivši šef slovenskih obavještajaca: Bosanska obavještajna služba je najbolja u regionu!

Bivši šef slovenske Obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) i dekan mariborskog Fakulteta za organizacione nauke Iztok Podbregar u razgovoru za slovenačko Delo ocijenio je da je Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Tuzla: Građani se uglavnom pridržavaju uputa da smanje kretanje, zatvorene brojne radnje

Gotovo prazne ulice u Tuzli pokazuju da se građani pridržavaju uputa Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, javlja AA. Suncem obasjan Trg slobode i bašte ugostiteljskih objekata bez ikog su prizor koji

NAŠI DANI

CIK BIH: Opći izbori 2. oktobra

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. oktobra ove godine, rekao je danas predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Suad Arnautović, a to tijelo 4. maja objavit će odluku o