Sastanci bosanske šefice diplomatije s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana

Sastanci bosanske šefice diplomatije s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana

Ministrica Bisera Turković se danas sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim, a potom i ministrom vanjskih poslova te zemlje Jeyhunom Bayramovim.

-Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamenta Azerbejdžana o uzajamnom otvaranju ambasada u Sarajevu i Bakuu, predstavljaju prekretnicu u jačanju sveukupnih odnosa dvije zemlje. Ministar Bayramov je kazao da je Azerbejdžan opredijeljen za nastavak jačanja odnosa na našom zemljom, te je podržao održavanje političkih konsultacija i izrazio nadu da će procedure otvaranja ambasada biti okončane u što kraćem roku. Izrazio je uvjerenje u jačanje veza između dvije zemlje u obrazovanju, kulturi, turizmu i drugim sferama u periodu nakon pandemije.

Ministrica Turković je kolegu upoznala sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 23.12.2021. godine, u Bakuu sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim.

Na sastanku je razgovarano o važnosti unapređenja saradnje između naše dvije zemlje, te o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu, ali i odnosima u svijetu.Ministrica Turković je predsjednika Aliyeva informisala o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija, te prijetnji miru i stabilnosti naše zemlje i regiona, nakon započetih jednostranih procesa od strane dijela političkih predstavnika bh. entiteta RS.Tokom susreta je razgovarano i o trenutnoj situaciji u regiji Nagorno Karabah, u koju Azerbejdžan, nakon oslobađanja, ulaže ogromna sredstva, s ciljem realizacije velikih infastrukturnih projekata.

Slika može predstavljati 7 osoba i u zatvorenom

Predsjednik Aliyev je upoznao ministricu Turković da je njegova zemlja započela program obnove i jačanja ekonomije u ovom dijelu Azerbejdžana.Aliyev je kazao da je podrška BiH teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana važan znak partnerstva, saradnje i prijateljstva.S druge strane, tokom susreta je ponovljena čvrsta podrška Azerbejdžana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te nastavku napretka naše zemlje.Predsjednik Aliyev se zahvalio našoj zemlji za iskazano opredjeljenje za učešće u reintegraciji Nagorno Karabaha, što bi trebalo rezultirati i konkretnim aktivnostima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prethodnih sedmica obišla je prijestolnice poput Washingtona, Londona, Berlina, Stockholma, učestvovala na velikim multilateralnim skupovima u Barceloni i Stockholmu (jedna od govornica). Posljednjih dana boravila je u Pakistanu, Rusiji (sastanak s kolegom Lavrovom) te danas u Azerbejdžanu.

Previous Završena rekonstrukcija velike dvorane Mejdana
Next Lana Pudar nakon povratka u domovinu: Na medalju sam jako ponosna. Sav rad i trud se isplatio

You might also like

NAŠI DANI

U Zvorniku obilježen 8. april – Dan otpora agresiji (Foto)

Polaganjem cvijeća na Kazanbašči i na Kula gradu u Zvorniku, te prigodnim programom i obraćanjima prisutnih zvaničnika, podpredsjednika RS Ramiza Salkića, federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića i federalnog

NAŠI DANI

Komšić u Beču: Nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida nije samo civilizacijski čin nego i dug svijeta prema žrtvama

Na poziv Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, a povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, obratio se u nedjelju na javnom skupu u

NAŠI DANI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH – ZAIMA IMAMOVIĆA

  Polaganjem cvijeća i učenjem dove na mezarju Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 23. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu