Sattler kaže da je iznenađen dinamikom ispunjavanja evropskih uslova u Ukrajini i da je u Bosni i Hercegovini nedovoljno učinjeno

Sattler kaže da je iznenađen dinamikom ispunjavanja evropskih uslova u Ukrajini i da je u Bosni i Hercegovini nedovoljno učinjeno

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u Banjoj Luci da će Bosna i Hercegovina postati članica EU, ali da evropski partneri nisu zadovoljni brzinom ispunjavanja uslova.

Tokom posjete carinskoj laboratoriji Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Sattler je za ovu sedmicu najavio važan sastanak ministara 27 zemalja Unije čija će tema biti Bosna i Hercegovina. On se nada dobrim signalima iz Brisela.

Šansu za Bosnu i Hercegovinu u ovoj sedmici vidi i u kontekstu uočljivih geopolitičkih promjena, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu jer “svi znamo da se svijet promijenio 24. februara”.

– Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas.

Bosna i Hercegovina je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo. Istovremeno, dobili smo vise pisama od Slovenije, Hrvatske, koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za Bosnu i Hercegovinu. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima – Sattlerove su riječi.
 
Tražiti kandidatski status je jedno, a drugo je šta podnosilac zahtjeva nudi Evropskoj uniji, dodao je. Napretka na bosanskohercegovačkom evropskom putu je bilo, ali ipak nedovoljno, rekao je također šef Delegacije EU u BiH te bh. političarima poručio da iskoriste vrijeme budući da izbora ima još tri mjeseca.

U ovoj prilici, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula je u izjavi novinarima naglasio evropsku pomoć toj upravi i ulaganje 35 miliona eura za uređenje graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine.

Osim što je u Banjoj Luci posjetio Upravu za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler je otvorio postavku na otvorenom “Mali sajam velikih mogućnosti”. To je predstavljanje 15 bosanskohercegovačkih uspješnih kompanija podržanih od Evropske unije, prenose agencije.

Slična priča dolazi i iz sjedišta EU. Predsjednica Evropske komisije kaže da Ukrajina, zemlja u ratu, želi provesti neophodne reforme punom brzinom…

“Moj utisak je da su veoma motivisani i veoma ujedinjeni u želji da se pridruže. Oni žele provesti neophodne reforme punom brzinom. Predsjednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi i oni učinili isto da nije riječ o članstvu. Zato što je to dobro za državu i za demokratiju. To je jedan od razloga zašto smo u Evropskom vijeću preporučili status kandidata,” izjavila je, te dodala da “rat Rusije protiv Ukrajine stvara posebnu situaciju” – kazala je govoreći o kandidatskom statusu Ukrajine Ursula von der Leyen.

“Gotovo sve zemlje zapadnog Balkana su dalje od Ukrajine. Zaista se nadam da možemo naći rješenje; da konačno možemo održati obećanje i započeti pregovore. Bosna i Hercegovina, naprimjer, može odmah započeti pristupne pregovore ako se ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka, i trebali bismo to priznati,” rekla je Von der Leyen.

Previous Bosna je srednjovjekovna država – ima dugi kontinuitet. Postojala i prije nacija i prije nacionalnih država
Next Ministrica Turković na Qatar Economic Forumu u Dohi

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH imenovala sina Rame Isaka za direktora KPZ Zenica

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva pravde donijela rješenja kojim se postavljaju na dužnost direktora Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Zenici na period od četiri godine Rusmir Isak, te

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo: Data saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za prijem 120 novih policajaca

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta i zapošljavanje 120 novih policajaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS. Iz Uprave policije su u

NAŠI DANI

Izetbegović u Zvorniku i Janji: Želimo biti s našim narodom

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović boravio je danas u u posjeti Zvorniku i Janji. Nakon susreta sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafom Muharemovićem i glavnim imamom Harisom