“Save the Children“: Više od 20.000 djece nestalo u Pojasu Gaze

“Save the Children“: Više od 20.000 djece nestalo u Pojasu Gaze

Više od 20.000 palestinske djece nestalo je u Pojasu Gaze zbog izraelskih napada na enklavu, a mnoga su zarobljena ispod ruševina, zakopana u neobilježenim grobovima ili su ih izgubile porodica, saopštila je u ponedjeljak organizacija “Save the Children“, javlja Anadolu.

Humanitarna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je da je gotovo nemoguće prikupiti i provjeriti informacije u trenutnim uslovima u Gazi, gdje Izrael nastavlja kopnene i vazdušne napade, ali se vjeruje da je najmanje 17.000 razdvojene i djece bez pratnje i oko 4.000 djece vjerovatno nestalo ispod ruševina, dok je nepoznati broj u masovnim grobnicama.

Iz “Save the Children“ su naveli da su “drugi nasilno nestali, uključujući nepoznati broj pritvorenih i prisilno prebačenih iz Gaze, a njihovo boravište nije poznato njihovim porodicama uz izvještaje o zlostavljanju i mučenju”.

“Porodice muči neizvjesnost gdje se nalaze njihovi najmiliji. Nijedan roditelj ne bi trebao kopati po ruševinama ili masovnim grobnicama kako bi pokušao pronaći tijelo svog djeteta. Nijedno dijete ne smije biti samo, nezaštićeno u ratnoj zoni. Nijedno dijete ne smije biti pritvoreno ili držano kao talac”, rekao je regionalni direktor “Save the Children“ za Bliski istok Jeremy Stoner.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

EURO 2024: Navijačima prije utakmica dijeljeni kačketi sa slikom kriške lubenice u znak solidarnosti s Palestinom

Palestinski fudbaler i njegova porodica poginuli u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u Gazi

Previous U Semberiji počela žetva pšenice, kilogram će koštati kao kifla?
Next Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine

You might also like

NAŠI DANI

Nova školska godina: U Sarajevu i Goraždu rast broja osnovaca

  Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, a tim povodom federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je svim učenicima,

NAŠI DANI

Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Obilježavanje 25. godišnjice od likvidacije počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen-obilježju u prisustvu članova porodica stradalih, prijatelja i suboraca. Uz

NAŠI DANI

Najmanje 200 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima nakon primirja

Nakon prekida primirja, Izrael je intenzivirao i proširio svoje kopnene, zračne i morske napade na Pojas Gaze. -Izraelski zračni napad u potpunosti je uništio stambeni objekt u Gazi rano jutros. Spasilačke