Savjetnik State Departmenta Derek Chollet  stigao u Sarajevo

Savjetnik State Departmenta Derek Chollet stigao u Sarajevo

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta Gabriel Escobar i američki ambsador Eric Nelson stigli su danas u sarajevski hotel Marriott, javlja reporter N1.

Chollet će u Bosni i Hercegovini boraviti do 17. novembra, a razlog njegove posjete je kako bi iskazao podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

Chollet je u državu došao sa Escobarom koji je prije nekoliko dana građanima Bosne i Hercegovine poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu, savjetnik Chollet će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u entitetima, kao i u Brčko Distriktu.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Previous Otkriveno spomen-obilježje Kazani, posvećeno za 17 građana Sarajeva ubijenih 1992. i 1993. godine
Next Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bosansku privredu

You might also like

NAŠI DANI

Od kontrolisanih 58 zapečaćeno 55 kladionica

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je 10. i 11. novembra 2021. godine izvršila 58 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem. Zbog utvrđene nepravilnosti:

NAŠI DANI

Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Jedini način borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici koji se desio u julu 1995. godine je promoviranje istine i podataka koji svjedoče o nezamislivom razmjeru počinjenog zločina. Tragajući za tijelima

NAŠI DANI

Joe Biden: Potvrda presude Ratku Mladiću je historijska

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden poručio je da je potvrda doživotne zatvorske kazne osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću historijska i da šalje poruku da će počinioci stravičnih zločina