Schallenberg: Bosna i Hercegovina ključna država  ovog regiona

Schallenberg: Bosna i Hercegovina ključna država ovog regiona

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u utorak u Sarajevu kako se “igraju vatrom” svi oni koji razmišljaju o promjeni granica na Balkanu, istaknuvši kako ni njegova zemlja kao ni Evropska unija to neće dopustiti.

Schallenberg je boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon sastanka sa šeficom diplomatije Biserom Turković kazao je novinarima da različiti fantomski non paperi, kojima se sugeriraju neke nove granice u regiji, nikome ozbiljnome nisu prihvatljivi, a posebno ne kada dovode u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine kao države.

“Teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine su neupitni i ne mogu biti predmetom pregovora”, poručio je Schallenberg dodajući kako se svako ko se ponaša drugačije igra vatrom. Stabilnost Bosne i Hercegovine, kako je istakao, ključna je za stabilnost cijele regije.

“Kristalno je jasno da je budućnost regije u EU”, kazao je Schallenberg dodajući kako iz Beča prenosi jasnu poruku da Austrija ovaj dio Evrope neće ostaviti na cjedilu.

Previous Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a: Neće biti precrtavanja mape Bosne i Hercegovine
Next Vidljivo pojačane diplomatske aktivnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane (VIDEO)

  Stanovnicima sarajevskog naselja Ciglane od danas je ponovo na raspolaganju kosi lift, koji će u početku biti besplatan, do utvrđivanje ko će biti odgovoran za njegovo upravljanje i održavanje.

NAŠI DANI

Erdogan bio u cjelodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini (FOTO)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan otputovao je večeras u Ankaru po okončanju jednodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Turskog predsjednika sa sarajevskog aerodroma ispratio je

NAŠI DANI

Tanović poručio Karajliću: Sarajevo nije isto jer ga je četiri godine bombardovala srpska vojska

  Nenad Janković, poznatiji kao dr. Nele Karajlić, prije nekoliko dana promovisao je knjigu “Fajront u Sarajevu” u Banjoj Luci, a prilikom gostovanja na televizijama i intervjuima nezaobilazno je pitanje o