Schmidt ponižava građane BiH: U utorak nameće “Nirnberške rasne zakone”, sutra protesti pred OHR-om

Schmidt ponižava građane BiH: U utorak nameće “Nirnberške rasne zakone”, sutra protesti pred OHR-om

Visoki predstavnik Christian Schmidt vratio se danas u Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke javljaju mediji.

Po svemu sudeći Schmidt će uprkos protivljenju širokog sloja građana, svih probosanskih stranaka, intelektualaca, udruženja žrtava genocida i UZP-a, kao i uprkos brojim kritikama iz Njemačke, nametnuti rasistički izborni zakon po želji HDZ-a i zvaničnog Zagreba.

S druge strane Vlada Republike Hrvatske predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem sutra dolazi u posjetu Draganu Čoviću, očito da proslavi nametanje, odnosno činjenicu da su za “zelenim stolom” dobili ono što nisu mogli u diplomatsko – političkoj borbi.

Christian Schmidt odlučio je da u Bosni i Hercegovini nametne Nirnberške rasne zakone, odnosno aparthejd po želji HDZ-a. Jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava, Dervo Sejdić pozvao je građane BiH na proteste pred OHR-om u ponedjeljak u 11:55h.

Čini se da je to još jedino što je građanima Bosne i Hercegovine ostalo u pokušaju da odvrate visokog predstavnika od nametanja rasističkih zakona, piše NAP.

-Uprkos tome što su i za naredne dane zakazani protesti, evidentno je da će već sutra pred zgradom OHR-a doći veliki broj ljudi, zbog činjenice da se u Bosni i Hercegovini želi uvesti apartheid i to u režiji stranog faktora, koji poslušno radi po željama Hrvatske i udovoljava politikama presuđenim pred međunarodnim sudom za udruženi zločinački poduhvat.

Akademik Esad Duraković, godinama upozorava na sve opasnosti koje prijete Bosni i Hercegovini, i spreman je doći na svaki vid demonstracija, jer je trenutak prevažan.

Ipak, upozorava da nije zapazio da su tzv. patriotske stranke pozivale na proteste.

“To bi bio najefikasniji način za omasovljenje protesta. Ako to nisu uradili, onda je to još jedan dokaz političke nezrelosti jer ako se sutra pojavi mali broj ljudi onda je to argument za Schmidta”, ističe Duraković za NAP.

Posljednjih mjeseci u javnom diskursu sve su češće ocjene da je Bosna i Hercegovina zapela u tranziciji jer većinu njenog stanovništva čine Bošnjaci, koji su većinski i muslimani. Imali smo poruke mađarskog premijera Viktora Orbana o problemu integriranja dva miliona bh. muslimana u EU, ali i one brojne poruke tokom rata, zbog čega je braniteljima Bosne i Hercegovine bio uveden embargo na oružje. 

U kolumni na stranicama Patrije iz oktobra prošle godine profesor Esad Duraković determiniše upravo taj razlog za sporan odnos Zapada spram Bosne i Hercegovine. 

“Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi”, poručio je tada Duraković. 

Visoki predstavnik Schmidt danas je stigao iz Njemačke, sletio je na Tuzlanski aerodrome, vjerovatno želeći izbjeći javnost. I tamo ga je dočekala grupa građana s jasnim porukama I transparentima.

U medijima se pojavila i informacija da će u utorak objaviti odluku o izmjenama Izbornog zakona, što je bio znak da se neophodno okupiti i sutra pred zgradom OHR-a, ali I svih narednih dana, kako bi se spriječila konačna podjela Bosne, jer nametanje Izbornog zakona, onakvog kakav je prikazan u javnosti, značio bi ovjeravanje ratnih ciljeva!

Izvor: Agencije

Previous Sve više onih koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu jer život u Njemačkoj postaje težak i (pre)skup
Next Gostujuće pobjede sarajevskih klubova nad Borcem i Zrinjskim

You might also like

NAŠI DANI

Njemački medicinski tehničar osuđen na doživotnu robiju zbog 85 ubistava

Bivši medicinski tehničar koji je volio da izaziva srčane udare kod pacijenata jer je uživao da bude u situaciji da ih reanimira, osuđen je u četvrtak po 85 tačaka za

NAŠI DANI

Spektakl u Sarajevu: Navijači vatrometom obilježili 100 godina postojanja FK Željezničar

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar spektakularnim vatrometom sinhronizovanim na više lokacija u cijelom Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježili su večeras na fantastičan način 100 godina postojanja slavnog kluba, javlja

MADE IN BOSNIA-387

ZENICA RIJEŠILA GRADSKI PROMET: Uspjeh projekta u koji je malo ko vjerovao (VIDEO)

Realizacijom projekta izgradnje Glavne gradske magistrale Zenica je dobila potpuno novi izgled, na opće oduševljenje građane Zenice koji su do prije nekog vremena bili skeptični prema ovom projektu. Do sada