Schmidt s patrijarhom Porfirijem i Vučićem u Beogradu

Schmidt s patrijarhom Porfirijem i Vučićem u Beogradu

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u srijedu s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, a danas i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

-Tokom posjete Beogradu, visoki predstavnik je iskoristio priliku s patrijarhom razmijeniti viđenja i mišljenja o regiji. Dogovoreno je da će nastaviti održavati kontakt, neveli su kratko iz OHR-a o prvom sastanku.

HR Schmidt i Porfirije 09 Sept 21

Iz Vučićevog kabineta o sastanku s Schmidtom…

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Kristijanom Šmitom.

Predsjednik Vučić je istakao da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Kristijana Šmita nepristrasan i izbalansiran pristup. Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH. Vučić je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Vučić i  Šmit su  razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.  Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.  Kristijan Šmit je takođe izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji, rečeno je.

Saopćenje OHR-a:

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je danas u zvaničnoj posjeti Beogradu gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Visoki predstavnik Schmidt i predsjednik Vučić razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji. Visoki predstavnik Schmidt naveo je da je funkcionalnost države BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija kao i za napredak ka EU integracijama.

Visoki predstavnik takođe je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji. On je pohvalio stalnu podršku predsjednika Vučića suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Tokom posjete Beogradu, visoki predstavnik sastao se i sa Njegovom Svetošću, patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem – naveli su.

Previous Telegrami saučešča iz naše zemlje nakon tragedije u Tetovu
Next Vlada FBiH: Interventnim mjerama bit će obezbijeđeno 105 mil. KM za pomoć privredi

You might also like

NAŠI DANI

Predsjednica Kosova: Prvo sankcije Srbiji, pa onda razgovori

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će tokom Samita Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi, zahtijevati da Srbija bude sankcionisana zbog čina agresije počinjene 24. septembra na sjeveru

NAŠI DANI

Mladi srbijanski pjesnik: ‘Bosna sve ima, samo nema svijest o tome da sve ima’

  Stefan Simić je mladi pisac i sociolog rođen 1989. godine u Paraćinu, Srbija. Svoju prvu knjigu “Pustite nas” objavio je 2012. godine, a knjigu “Odjeci ljudskog” 2013. i 2014.

NAŠI DANI

Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

 Federalni štab civilne zaštite danas je na hitnoj vanrednoj sjednici donio naredbu da se angažman operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su okviru operacije pružanja