Schwarz: Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina

Schwarz: Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina

Stefan Schwarz, bivši član Parlamenta SR Njemačke i počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bosanske Krupe, objavio je pismo na Facebooku u kojem oštro kritikuje vlasti entiteta Republike Srpske zbog proslave 9. januara kao dana RS-a.

Kada neko kaže da Evropa nije naučila ništa iz Hitlerovog i Staljinovog terora, onda je Republika Srpska živi dokaz za to. Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina – napisao je Schwarz.

On podsjeća na ideju stvaranja takozvane „velike Srbije“ kao krajnjeg cilja agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina, što je dovelo do masovnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima.

Nakon cijelog tog užasa, žrtve ne traže osvetu, nego pozivaju na solidarnost i pomirenje. Rat u Bosni i Hercegovini bio je i ostao sramota Evrope – piše Schwarz.

Onaj ko je preživio ratne zločine i genocid, a ipak poziva na mir i traži pravdu, ne smije biti zaboravljen, naglašava Stefan Schwarz:

– Ako bi se mogla dati Nobelova nagrada za cijeli jedan narod, Bosanci su je zaslužili.

(Faktor.ba/MiruhBosne)

Previous SANSKI MOST: Prizori zaleđenih rijeka (FOTO)
Next Razgovor o knjizi R. Mahmutćehajića „Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“

You might also like

NAŠI DANI

KANTONALNI SUD U BIHAĆU: JEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA FIKRETA ABDIĆA

 Kao što je i najavljeno u Kantonalnom sudu u Bihaću izrečene su mjere Fikretu Abdiću te Sulejmanu i Sanji Silić. Kantonalni sud odredio je danas mjeru pritvora u trajanju od

NAŠI DANI

Angelina Jolie: Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice

  Holivudska glumica Angelina Jolie, koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu, te je posjetila Memorijalni centar u Potočarima, ponovo se obratila povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u

NAŠI DANI

Nove dopreme vakcina za našu zemlju

Ambasador Dimitrios Papandreou službeno je danas uručio donaciju grčke vlade Bosni i Hercegovini od 120.000 AstraZeneca vakcina protiv Covid-19, saopćeno je iz grčke ambasade u Bosni i Hercegovini. Donacija je