Sead Hadžijahić – jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Sead Hadžijahić – jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) s velikom tugom primilo je vijest o smrti novinara Seada Hadžijahića, jednog od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Ugledni bosanskohercegovački sportski novinar Sead Hadžijahić preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini.

Hadžijahić će ostati upamćen kao čovjek koji je komentarisao TV prenose sve tri utakmice u kojima su klubovi iz Bosne i Hercegovine postali šampioni Evrope. Prvo je imao zadovoljstvo da prenosi duel rukometaša banjalučkog Borca i Fredericije 1976. godine.

Zatim, zajedno sa kolegom Zoranom Popovskim, finale košarkaša sarajevske Bosne protiv Emersona 1979. i na kraju trijumf košarkašica tuzlanskog Jedinstva u duelu sa Primigijem 1989. godine.

Hadžijahić je karijeru počeo 1969. godine. Tokom višedecenijskog angažmana realizovao je više od 2.000 televizijskih prenosa sa sportskih događaja.

Među najznačajnijima bile su i Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, a Hadžijahić je bio jedan od rukovodilaca projekta praćenja igara u tadašnje Jugoslovenske radio-televizije (JRT). Cijeli radni vijek proveo je na Televiziji Sarajevo, kasnije Federalnoj televiziji.

Sead Hadžijahić rođen je 14. maja 1943. godine u Zagrebu.

Izvor: Agencije

Previous Uspješno završena 'Bilateralna vježba' - najavljena velika vježba za 2021. uz učešće više od 1000 vojnika
Next Dan Sandžaka - 20. novembar

You might also like

NAŠI DANI

Husein Kapetan Gradaščević – vođa pokreta Bošnjaka za autonomiju i samostalnost 1831. godine

Povod izlaganja podrazumijevalo bi obavezu da se više pažnje posveti samoj ličnosti Husein kapetana nego Pokretu na čijem je čelu je on bio. Ali kako je Husein kapetan oličenje toga

NAŠI DANI

Biskup Komarica: Očekujem da Papa pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je danas da ga raduje da će naredne sedmice doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika,

NAŠI DANI

Reakcije na okljupljanje fašista: DF pozvao Mektića i Lukača da hapse četnike, ili da im se jednostavno pridruže

  -Demokratska fronta poziva ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Vìšegradu eksplicitno pozivali na činjenje