Sead Hadžijahić – jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Sead Hadžijahić – jedan od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) s velikom tugom primilo je vijest o smrti novinara Seada Hadžijahića, jednog od pionira sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Ugledni bosanskohercegovački sportski novinar Sead Hadžijahić preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini.

Hadžijahić će ostati upamćen kao čovjek koji je komentarisao TV prenose sve tri utakmice u kojima su klubovi iz Bosne i Hercegovine postali šampioni Evrope. Prvo je imao zadovoljstvo da prenosi duel rukometaša banjalučkog Borca i Fredericije 1976. godine.

Zatim, zajedno sa kolegom Zoranom Popovskim, finale košarkaša sarajevske Bosne protiv Emersona 1979. i na kraju trijumf košarkašica tuzlanskog Jedinstva u duelu sa Primigijem 1989. godine.

Hadžijahić je karijeru počeo 1969. godine. Tokom višedecenijskog angažmana realizovao je više od 2.000 televizijskih prenosa sa sportskih događaja.

Među najznačajnijima bile su i Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, a Hadžijahić je bio jedan od rukovodilaca projekta praćenja igara u tadašnje Jugoslovenske radio-televizije (JRT). Cijeli radni vijek proveo je na Televiziji Sarajevo, kasnije Federalnoj televiziji.

Sead Hadžijahić rođen je 14. maja 1943. godine u Zagrebu.

Izvor: Agencije

Previous Uspješno završena 'Bilateralna vježba' - najavljena velika vježba za 2021. uz učešće više od 1000 vojnika
Next Dan Sandžaka - 20. novembar

You might also like

NAŠI DANI

Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

Nakon jučerašnjeg svečanog maturskog defilea od Starog mosta do Musale, danas je svečanom akademijom održanom u dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra (USRC) “Midhad Hujdur Hujka” ispraćena 374. generacija maturanata Karađoz-begove medrese u Mostaru,

NAŠI DANI

Sarajevski gimnazijalci zlatni na STEM Grand Final Olimpijadi u Frankfurtu

Veliki uspjeh sarajevskih učenika potvrda je da u Bosni i Hercegovini odrastaju izuzetno pametni i talentovani mladi ljudi. “Nakon rada koji je trajao gotovo cijelu školsku godinu, zatim kvalifikacija i

NAŠI DANI

Do kraja godine isporuka američkih helikoptera namijenjenih OS Bosne i Hercegovine

 Isporuka novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, trebala bi biti realizirana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno. “U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi