Sejdić: Rješenje svih problema je građanska Bosna i Hercegovina

Sejdić: Rješenje svih problema je građanska Bosna i Hercegovina

Predsjednik udruženja Kali Sara – Romski informativni centar Dervo Sejdić saopćio je danas da je rješenje političke krize u BiH za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na političku, etničku, religijsku, vjersku, socijalnu ili drugu pripadnost,  balansiranje  individualnih i kolektivnih prava. 

U saopćenju navodi da je svoj prijedlog ograničene reforme Ustava i Izbornog zakona BiH uručivao svim bh. političarima s kojima se sastao u posljednjih dva-tri mjeseca, ali i predstavnicima SAD-a i Evropske unije.

“Nisam dobio zvaničan stav u pisanoj formi od bilo koga, zato pozivam sve građane BiH da damo svoj doprinos u artikulisanju budućnosti i budućeg života u BiH”, navodi Sejdić.

Da bi se uopće razgovaralo o bilo kom nastavku reforme Ustava i Izbornog zakona, Sejdić ističe da prije svega treba deblokirati rad institucija, kako države BiH tako i Federacije BiH.

Dodaje da sve razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona treba vratiti u parlament BiH, kako bi se obezbijedilo učešće svih parlamentarnih stranaka.

Sejdić smatra da u razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona obavezno treba uključiti stručnjake ustavnog i međunarodnog prava.

“Sjednicama parlamenta BiH obezbjediti učešće predstavnika nacionalnih manjina i građana BiH, koje delegiraju njihove asocijacije; učešće stručnjaka Venecijanske komisije, ODIHR-a, OSCE-a, te učešće NVO sektora u BiH, kojij imaju kapaciteta i vrše monitoring izbornih procesa u BiH”, navodi Sejdić u saopćenju za javnost.

Previous Najavljeno otvaranje direktne avio-linije Bari – Sarajevo
Next Građani susramljeni zbog premijera KS koji odmara u Francuskoj. Forto poručio da su ‘izgradili sistem’

You might also like

NAŠI DANI

Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokatski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi

NAŠI DANI

Predstavnici triju stranaka predali uime Koalicije ‘Država’ prijavu CIK-u za učešće na izborima

 Predstavnici tri politička subjekta predali su uime Koalicije “Država” Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u Sarajevu prijavu za učešće na predstojećim općim izborima u zemlji za sve nivoe vlasti.

NAŠI DANI

Protesti pred ambasadom Srbije 09.01.2022.

POZIV SVIM GRAĐANIMA, PATRIOTIMA BiH.UPOZORIMO SRBIJU ZBOG RUŠENJA MIRA U BiH!!Ambasada Republike Srbije, Obala Maka Dizdara 3a, Sarajevo u nedjelju 09.01.2022 od 12 do 14 sati – stoji u pozivu