Selo Edina Terzića: Kada je došao svima je dao po 500 eura

Selo Edina Terzića: Kada je došao svima je dao po 500 eura

Edin Terzić je hit u Njemačkoj! Iako kao trener nema “u nogama” ni tri cjelovite sezone, barem gledajući samostalne angažmane, već se 41-godišnjak može pohvaliti Kupom Njemačke, finalom Lige prvaka i činjenicom da su ga milimetri dijelili od naslova u Bundesligi. I to sve sa klubom koji s kvalitetom i rosterom nije ni među deset najboljih u Evropi, a iz perspektive Transfermarkta ne nalazi se ni među “najtežih” 20…

Za Terzića je praktički tek počela prava trenerska karijera koja je krajem maja prošle godine, kada je na krcatom Vestfalenu izgubio titulu, izgledala kao osuđena na propast. Plakao je tada ispred Žutog zida u kojem je proveo dane mladosti i kao navijač bodrio onu Kloppovu generaciju ne sluteći da će jednog dana navijači skandirati upravo njegovo ime.

Uspjeh koji je ostvario nije učinio samo sretnim Dortmund. U rekvizitama Borussije utakmice se redovito prate i u Doganovcima, selu s 50-tak kuća udaljenom nekoliko kilometara od Donjeg Vakufa, a odakle vuče porijeklo Edinov otac Ibrašim koji, reći će nam komšije, više nije među živima.

– Edin Terzić? Bićin sin, znamo, kako nećemo znati. Baš nam je drago zbog svega što je napravio. I otac mu je bio dobar čovjek, odrastao je s nama ovdje, ali je nakon završenog zanata otišao u Njemačku. Ma, davno je to baš bilo. Kada je tek otišao, priča se da je poslao pismo svojoj bivšoj supruzi da se neće vraćati i tamo je kasnije upoznao Edinovu majku koja je iz Osijeka – priča za Reprezentacija.ba portal jedan od mještana sela Doganovci.

Nekoliko kilometara dalje nailazimo na Terziće. Već nakon nekoliko rečenica s bilo kojim članom može se zaključiti da dolazi iz vrlo pristojne i kulturne porodice. Njegov amidžić Buco posebno je ponosan.

– Ima ljudi koji govore kako Edin nema veze s nama, a onda sam objavio fotografiju upravo pred kućom u Doganovcima. Ovdje gdje sada stojimo. Ma, povukao je naše gene. Kao dijete je sa svojima dolazio ovdje skoro svake godine, kada bi god išli na more svratili bi barem dan-dva, a ako me pitate je li isti tada i danas – jeste.

Pomaže porodici

Ne krije i da aktuelni strateg Borussije pomaže porodici. Pokazuje nam i fotografije svog sina koji se vratio upravo iz Dortmunda sa utakmice gdje je uživao u svim privilegijama…

– Skoro mi je poslao opremu Borussije, kada se čujemo uvijek se raspituje za porodicu, pita šta nam je najpotrebnije… Zbog svih ovih obaveza danas nije u mogućnosti dolaziti često. Zadnji put je bio 2017. godine i svakome je dao po 500 eura iz porodice.

Mnogi pamte oktobar 2022. kada je Terzić nakon odličnog derbija s Bayernom (2-2) pogledao u nebo suznih očiju. Niko nije znao kroz šta je prolazio pripremajući utakmicu.

– Amidža Ibrišim (Edinov otac, op.a) je tada, nažalost, preminuo u 71. godini. Prije nego što se razbolio dolazio bi svake godine i jedina želja mu je bila da Edin uspije u fudbalu. Malo je reći da je uspio – ponosno kaže prvi Terzićev rođak u Doganovcima.

I brat u Borussiji

Terzić je veoma rano prekinuo igračku karijeru. Novcem koji je prije toga zarađivao igrajući po niželigašima plaćao je sebi fakultet sportskih nauka u Ruhru, gdje je upoznao i sadašnju suprugu Koru Wölm s kojom ima i dvije kćeri rođene 2015. i 2017. Par nisu povezivale samo knjige već i fudbal s obzirom na to da je i ona bila fudbalerka. Igrala je za VfL Bochum.

Za Terzića će svi reći da je vrlo prizemljen. Uživa također u tenisu i biciklizmu, što se vidjelo i na jednom videozapisu kada je na trening “Milionera” stigao upravo na dvotočkašu dok su zvijezde Borussije, jedna za drugom, dolazile u luksuznim automobilima.

Pred Terzićem je sada pedaliranje na vrh Evrope. U tome će mu pomoći i brat Alen koji, zanimljivo, radi kao skaut za Borussiju. 

Previous Iranska državna televizija: Predsjednik Raisi i ministar Abdollahian poginuli u helikopterskoj nesreći
Next Saučešće reisul-uleme vrhovnom lideru Irana: Danas tugujemo s vama i vašim narodom

You might also like

ŽIVOT

Cazin: Zahvaljujući humanim ljudima porodici Redžić ispunjen životni san

Krov koji prokišnjava i dom koji to i nije, postali su prošlost za porodicu Redžić iz cazinskog naselja Polje. Do prije nekoliko mjeseci četveročlana porodica Redžić iz cazinskog naselja Polje

ŽIVOT

Lukavac: Vaskrs u Krtovi kod Rajka Ćosića – ‘Nikad ljepšeg života nije bilo neg’ što je sad’

Vaskrs, nakon dolaska iz crkve, uglavnom se proslavlja u kućnom ambijentu, u okruženju porodice i prijatelja. U to smo se uvjerili posjetom Rajku Ćosiću iz Krtove, koji danas, kao i

BH RAZGLEDNICA

Jablanica: Cvitan, Anica i Jela ne brinu za prevoz na misu jer putuju sa imamom

Na obalama Jablaničkog jezera dotiču se dvije, organizacijski kazano, vjerske zajednice: džemat i župa. Zapravo, u određenoj mjeri se teritorijalno i preklapaju. Džemat se zove Lizoperci, a župa Gračac. U