‘Septembarski dani slobode’ u Bosanskoj Krupi

‘Septembarski dani slobode’ u Bosanskoj Krupi

Danas se navršava 24. godina od kako su borci i starješine 511. slavne bbr., 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa Armije RBiH oslobodili Bosansku Krupu.

U toku su „Septembarski dani slobode“, manifestacija kojom Bosanska Krupa obilježava dane otpora i dan oslobođenja od okupatora 1995. godine. Općina Bosanska Krupa, javne ustanove, udruženja, klubovi, organizuju niz aktivnosti.

Najsvečanije i najveselije će ipak biti 17. septembra (danas) kada je Bosanska Krupa prije 24 godine, nakon 1244 dana okupacije, oslobođenja od srpskog agresora. U podne će na Trgu Alije Izetbegovića biti degustacija velike rođendanske torte, a uvečer će na istom mjestu biti upriličen koncert popularne muzičke grupe Divanhana i Adisa Lizala.

-U okviru „Septembarskih dana slobode“, u bosanskokrupskom Domu kulture 13. 9. 2019. održana je promocija knjige „Radi Tebe“, autora Jusufa Bajrektarevića. Patriotizam, hrabrost i privrženost svome narodu glavna su tema ove knjige.

„Radi Tebe“ je priča o Krajišnicima, velikim patriotima, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini napuštali zemlje Zapadne Evrope i 1992. godine vraćali se u svoju domovinu da bi učestvovali u njenoj odbrani. Prvo Posavinu, Bosanski Šamac, Igman, Goražde pa Travnik, Jajce, a potom u Bihaćki okrug kao pripadnici 5. korpusa Armije RBiH.

„To su zapravo kazivanja boraca Sedme i Prve krajiške brigade, komandanta Fikreta Ćuskića, te drugih patriota, ukupno trideset tri saradnika koji su ispričali svoje herojske staze od Evrope u BiH“, ističe autor Bajrektarević.

Previous U Sarajevu konferencija o zaštiti pisanog nasljeđa: Važna razmjena iskustava
Next Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH

You might also like

NAŠI DANI

Nikšić – da ili ne izabrati i podržati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi iz SDA

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da je na današnjem sastanku stranaka Osmorke otvoreno nekoliko tema, ne samo o tome ostaje li

NAŠI DANI

‘Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost, ali se svakodnevno prijeti Bošnjacima i Bosni i Hercegovini’

-Moja izjava da ćemo imati odgovor i za najgore scenarije i da smo se „prebrojali“, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz „zgražavanje“ i tvrdnju da je riječ o „ratnohuškačkoj izjavi“.

NAŠI DANI

Iz Binga poručuju: Čim se situacija stabilizuje i završe sve potrebne radnje, krenut ćemo u obnovu našeg centra

-U požaru koji se dogodio u tržnom centru Bingo u Mostaru, 22. aprila u večernjim satima, naš centar u potpunosti je izgorio. U ovoj potresnoj situaciji, sreća je što nema