Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

U Banja Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

– Time će i konačno biti otklonjene prepreke i omogućena nabavka adekvatnog kiseonika za zdravstvene ustanove u RS, izjavio je ranije resorni ministar Alen Šeranić koji je predlagatelj nezakonito razvlašćivanja državne Agencije, pišu Vijesti.ba.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju, Igor Crnadak, na današnjoj sjednici Odbora glasao je protiv da se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima uputi u dalju proceduru na sjednici NSRS:


– Radi se o izrazito antievropskom zakonu, koji bi, zbog svoje kontradiktornosti sa brojnim drugim zakonima, donio haos u oblasti lijekova, njihovog uvoza i distribucije u RS, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote građana. Pozivam narodne poslanike da budu razumni, da još jednom razmisle o posljedicama svog glasanja i da danas ne podrže ovaj zakon, rekao je Crnadak.

Prijedlog podrazumijeva formiranje parainstitucije u vidu “Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”.

– Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona.

Sjedište Agencije je po prijedlog u Banja Luci, a djelokrug u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8.


Svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morali bi tražiti od Agencije za lijekove RS.

Video: AJB

http://miruhbosne.com/paralelizmi-kao-pokrice-za-kriminal-ns-rs-o-osnivanju-agencije-za-lijekove-i-medicinska-sredstva-u-ovom-entitetu/

Previous Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice
Next Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Zbog visoke cijene struje Nijemci prigušuju uličnu rasvjetu

Neki njemački gradovi odlučili su skratiti vrijeme tokom kojeg je ulična rasvjeta upaljena da bi uštedjeli na električnoj energiji, čija cijena od februra nastavlja rasti kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, prenose agencije.  Gašenje ulične rasvjete jedna je u nizu mjera

NAŠI DANI

Ministrica Turković u Londonu razgovarala sa grupom uglednih britanskih parlamentaraca i političara

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 14. decembra 2021. godine sa grupom uglednih parlamentaraca i političara iz Velike Britanije o

NAŠI DANI

Roditelji učenika iz K. Polja zadovoljni Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je Odluku da su učenici bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju diskriminirani, čime je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se ranije negiralo postojanje diskriminacije.