Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

U Banja Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

– Time će i konačno biti otklonjene prepreke i omogućena nabavka adekvatnog kiseonika za zdravstvene ustanove u RS, izjavio je ranije resorni ministar Alen Šeranić koji je predlagatelj nezakonito razvlašćivanja državne Agencije, pišu Vijesti.ba.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju, Igor Crnadak, na današnjoj sjednici Odbora glasao je protiv da se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima uputi u dalju proceduru na sjednici NSRS:


– Radi se o izrazito antievropskom zakonu, koji bi, zbog svoje kontradiktornosti sa brojnim drugim zakonima, donio haos u oblasti lijekova, njihovog uvoza i distribucije u RS, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote građana. Pozivam narodne poslanike da budu razumni, da još jednom razmisle o posljedicama svog glasanja i da danas ne podrže ovaj zakon, rekao je Crnadak.

Prijedlog podrazumijeva formiranje parainstitucije u vidu “Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”.

– Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona.

Sjedište Agencije je po prijedlog u Banja Luci, a djelokrug u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8.


Svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morali bi tražiti od Agencije za lijekove RS.

Video: AJB

http://miruhbosne.com/paralelizmi-kao-pokrice-za-kriminal-ns-rs-o-osnivanju-agencije-za-lijekove-i-medicinska-sredstva-u-ovom-entitetu/

Previous Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice
Next Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Komšić u posjeti Hrvatima Bosanske Posavine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić otvorio je danas, zajedno sa federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem, prostorije Udruge građana “Brize – Foča” u Foči kod

NAŠI DANI

Svečanim otvaranjem obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

   Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope u Mostaru je svečano otvoreno obnovljeno Partizansko groblje, piše NAP. Svečanom otvaranju ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine prisustvovali su premijer

OTPOR BOSNE

Godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića: Mi nemamo druge države, rezervne nemamo

Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem počasti danas je u Olovu, u naselje Bakići, obilježena 28. godišnjica pogibije slavnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića – Bole, dobitnika najvećeg