Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

U Banja Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

– Time će i konačno biti otklonjene prepreke i omogućena nabavka adekvatnog kiseonika za zdravstvene ustanove u RS, izjavio je ranije resorni ministar Alen Šeranić koji je predlagatelj nezakonito razvlašćivanja državne Agencije, pišu Vijesti.ba.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju, Igor Crnadak, na današnjoj sjednici Odbora glasao je protiv da se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima uputi u dalju proceduru na sjednici NSRS:


– Radi se o izrazito antievropskom zakonu, koji bi, zbog svoje kontradiktornosti sa brojnim drugim zakonima, donio haos u oblasti lijekova, njihovog uvoza i distribucije u RS, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote građana. Pozivam narodne poslanike da budu razumni, da još jednom razmisle o posljedicama svog glasanja i da danas ne podrže ovaj zakon, rekao je Crnadak.

Prijedlog podrazumijeva formiranje parainstitucije u vidu “Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”.

– Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona.

Sjedište Agencije je po prijedlog u Banja Luci, a djelokrug u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8.


Svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morali bi tražiti od Agencije za lijekove RS.

Video: AJB

http://miruhbosne.com/paralelizmi-kao-pokrice-za-kriminal-ns-rs-o-osnivanju-agencije-za-lijekove-i-medicinska-sredstva-u-ovom-entitetu/

Previous Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice
Next Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

Povodom Božića, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su danas groblje Sveti Marko, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima

NAŠI DANI

‘Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu’

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Senad Mašović u intervjuu za Radiosarajevo.ba je vrlo otvoreno komentirao današnje poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog

NAŠI DANI

Firmi koja je snabdijevala UKC RS-a zabranjena proizvodnja i promet kisika

Inspektori Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine zabranili su proizvodnju i promet kisika firmi “TGT Tehnogas” u Laktašima, potvrđeno je Faktoru iz Agencije. Kako su naveli, oni su jučer od