Simbol Mostara: 9. novembra 1993. srušen Stari Most! (Video)

b11

9. novembra navršavaju se 22 godine od kako je srušen simbol Mostara – Stari Most.

Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je započela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567.).

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, Most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA. Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara. Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993., njegovim konačnim rušenjem.

Osoba kojoj se sudi za rušenje Starog mosta jeste komandant HVO-a Slobodan Praljak. Sudi se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, u predmetu “Prlić i ostali”.

Međunarodni krivični sud osudio je u maju 2013. godine bivše čelnike samoproglašene HR-HB, optuženih za zločine počinjene nad Bošnjacima u periodu 1993-94. godina, na dugogodišnje zatvorske kazne te utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Prlić, bivši predsjednik vlade samoproglašene HR-HB, nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća odbrane Praljak i Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sudsko vijeće Haškog suda presudilo je većinom glasova da je sukob između HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine bio međudržavni sukob te da su šesterica visokih funkcionera nekadašnje samoproglašene HR-HB i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

Tadašnji predsjednik Hrvatske Tuđman i predsjednik samoprogkašene HR-HB Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje ove paradržavne tvorevine neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva.

Vijeće je presudilo da su Tuđman, prvi oficir Vojske Hrvatske Janko Bobetko i ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak te šesterica funkcionera samoproglašene HR-HB strukture HVO-a koristili za različite aspekte udruženog zločinačkog poduhvata, s ciljem stvaranja HR-HB.

Šestericu Hrvata optužnica je teretila za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja samoproglašene HR-HB radi stvaranja “Velike Hrvatske”. 

Pravomoćna presuda u ovom predmetu, prema planu rada Haškog tribunala, očekuje se u junu 2017. godine.

Stari most je rekonstruisan i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bile turska i italijanska vlada. Jula 2005. godine, Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

https://www.youtube.com/watch?v=u5K9f5YEULc

(mb/agencije)

Previous Eko turizam kod Donjeg Vakufa: Dabrovi se vratili u rijeku Semešnicu nakon 150 godina (Foto)
Next Organska proizvodnja Hasanspahića: Naš dud zaradi ministarsku plaću (Foto)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima

  U selu Ahmići kod Viteza prije 25 godina dogodio se veliki zločin. U rano jutro tog 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene HVO-a Džokeri i Maturice izvršile

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mašović: Srbija opet vara svijet, optužuje uhapšene za zločin a ne genocid!

  Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH kaže da za njega nije vijest hapšenje optuženih za ratni zločin, već da bi top vijest bila da su

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Memorijalni centar Srebrenica predstavio priče žena koje su preživjele genocid

Memorijalni centar Srebrenica danas kreće sa predstavljanjem istraživačkog projekta “12 dana sjećanja: 6. 7. 1995. – 17. 7. 1995.“, kojim želi na različite načine približiti okolnosti i iskustvo genocida u