Sječa šume na Konjuhu ostavlja dugoročne štetne posljedice

Sječa šume na Konjuhu ostavlja dugoročne štetne posljedice

Zaštićeni pejzaž Konjuh je osnovan prije deset godina radi zaštite planine od prekomjerne sječe šume. Devastacija planine ovim nije zaustavljena. U to se uvjerila i ekipa BHRT-a tokom boravka na Konjuhu. Posljedice trpe građani Banovića koji se snabdijevaju vodom iz izvorišta sa ove planine.

Ekološki aktivisti godinama apeluju na vlasti da zaustave sječu šume na Konjuhu, posebno u područjima gornjeg toka rijeke Krabašnice, odakle se vodom snabdijevaju Banovići. Međutim, kamioni koji izvlače trupce s Konjuha su i dalje svakodnevica, kao i devastacija područja oko rijeka na način da se u njihova korita baca otpad od sječe drveća, da se rijeke pregrađuju i voda zamućuje. Biolozi upozoravaju na dugoročne štetne posljedice ugrožavanjem ribljeg fonda.

“Poseban razlog je to da se sječa dešava uglavnom u gornjim tokovima rijeka gdje žive naše salmonide, odnosno naši najznačajniji ihtioresursi, koji su toliko značajni da su iz Austrije i Francuske prije sto godina dolazili na ovo područje oko Olova i Kladnja i uzimali ribu i poribljavali svoja vodena tijela”, ističe biolog Ađul Adrović.

Građani Banovića već godinama žive s redukcijama vode. Posebno je ove godine teško zbog suše koja je dodatno smanjila izdašnost izvorišta Krabašnica.

“Uvjerili ste se sami kako je stanje na terenu, mi koliko-toliko sprečavamo, odemo, obilazimo ,tako da mi šta god da poduzmemo nemamo neku podršku od vlasti”, priča glavni nadzornik u „Zaštićenom pejzažu Konjuh“ Mensur Mešanović.

Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Rasim Dostović uputio je inicijativu da se odmah zaustavi sječa šume u „Zaštićenom pejzažu Konjuh“ koju je Skupština jednoglasno podržala. Dostović postavlja i niz pitanja na koja odgovor treba dati kantonalna Vlada.

“Postavlja se pitanje kakvi su ekonomski efekti te drvne mase koja se odsiječe. Treba napraviti dublju analizu i utvrditi zašto JP Šume TK posluje negativno, kakve efekte ima država od tog osječenog kubnog metra, da li to završava u našim fabrikama koje imaju finalni proizvod ili to izlazi kao sirovina, da li je JP u tolikim problemima pa da mora vršiti eksploataciju puno veću nego što joj dozvoljava priroda?”, upozorava Dostović.

U kantonalnoj vladi najavljuju spremnost da se uđe u proceduru izmjene Zakona o zaštićenom pejzažu Konjuh kojim bi trebalo, prije svega, proširiti područja potpune zaštite, odnosno onemogućiti daljnju sječu šume u ovim područjima. Prirodi će potom sigurno trebati decenije da sanira štete koje je napravio čovjek na ovoj planini u minulih dvadesetak godina.

Previous „Krupa Kabine“ – uskoro modernizacija i proširenje kapaciteta
Next Treba govoriti o reintegraciji Bosne i Hercegovine pod istim kontekstom kao u Njemačkoj

You might also like

NAŠI DANI

Palestinci smatraju da su ih Arapi izdali (Video)

U Gazi i Hebronu protesti protiv sporazuma. Nezadovoljni Palestinci palili su postere čelnika zaljevskih zemalja, američkog predsjednike Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Čin arapskih zemalja nazvali su izdajom.

NAŠI DANI

Glas razuma iz Vojvodine: Poziv vlastima da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku o odnosu prema ratnim zločinima i zločincima

  Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozdravila je danas presudu Međunarodnog suda u Hagu, kojom je Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike srpske, osuđen na doživotnu robiju i pozvala vlast i dio

NAŠI DANI

SIPA: Lišena slobode osoba povezana sa ubistvom sarajevskih policajaca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku rada po predmetu koji se odnosi na otkrivanje počinilaca krivičnog djela ubistvo policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova