Sjećanja na djela osmanske civilizacije: Kućice za ptice i danas krase građevine širom Istanbula

Sjećanja na djela osmanske civilizacije: Kućice za ptice i danas krase građevine širom Istanbula

Kućice za ptice, koje su sagrađene na zidovima džamija, medresa i drugih objekata u Osmanskom carstvu od 16. stoljeća kako bi služile kao topli dom za ptice, čak i danas širom Istanbula služe svrsi.

Ovi mali domovi za ptice, koji su nastali kao konkretna djela estetske misli, kako u arhitektonskom tako i u ljudskom smislu, smatraju se simbolima empatije prema životinjama u osmanskoj civilizaciji.

Historičar i pisac Mehmet Dilbaz u razgovoru za agenciju Anadolu posebno je naglasio značaj ovih kućica za ptice, dodajući da su Osmanlije pridavale veliki značaj hranjenju i skloništima za životinje.

“Tako su nastajali i objekti kako bi se zaštitile ptice, posebno tokom zimskih mjeseci. Ne zna se tačno kada je izgrađena prva kućica za ptice u Istanbulu, ali je svakako moguće vidjeti mnoge kućice za ptice isklesane u kamenu ili mermeru”, kazao je Dilbaz.

Pojasnio je da su kućice za ptice uglavnom pravljene od cigle ili kamena, ali su prvi primjerci bili drveni.

“Osmanske palate za ptice su istinski estetski užitak”, naglasio je Dilbaz.

Kućice za ptice koje se mogu vidjeti u mnogim četvrtima Istanbula, poznate su i kao “Paviljon za ptice”, “Palata ptica”, “Palata vrabaca” i “Kuća za golubove”.

Kućice za ptice se uglavnom mogu vidjeti na poznatim istanbulskim džamijama, turbetima (mauzolejima) i bibliotekama.

Previous Venecijanska komisija prihvatila zahtjev Komšića o načinu izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine
Next Navijači Srbije sukobili se s policijom u Minhenu

You might also like

BAŠTINA

Rekonstrukcija starog grada Ostrovica

Restauracija starog grada Ostrovica, kao vrijedne kulturno-historijske građevine, a ujedno velikog turističkog potencijala, značajno bi obogatila kulturnu ponudu i doprinijela razvoju turizma cijelog Unsko-sanskog kantona, a posebno Nacionalnog parka Una,

HISTORIJA

Bosansko bogumilstvo (Nastavak 6.)

Autor: Prof. dr. Enver Imammović Kulturno stvaralštvo bosanskih bogumila Unatoč neprestanog uznemiravanja, proganjanja, teških i krvavih ratova koji su stoljećima vođeni, bosanski bogumili su ipak stvarali i djelovali za sve

BAŠTINA

Tešanj – mali gradić velikog kulturnog blaga (VIDEO)

  Tešnjaci su ponosni na kulturno-historijsko nasljeđe, a tvrđava u Tešnju je ključno obilježje ovog prostora i nalazi se u grbu Općine Tešanj. Ljudi je zovu Gradina, kao augmentativ, jer