Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Počeo je pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”.

Jedan od učesnika Marša Mira je i Mirsad koji je prilikom pješačenja na dionici Crni vrh podijelio svoje iskustvo u preživljavanju srebreničkog genocida.

Prolaziš pored ranjenih. Ostaviš svog rođenog brata koji ne može dalje. Ne znaš šta ćeš sa njim, on ti samo kaže: Produži, da barem neko izađe živ“, kazao je za N1.

Za učesnike “Marša” će tokom trajanja pohoda dva puta dnevno biti dijeljeni voće i voda, a osigurane su i cisterne s vodom na određenim mjestima. Prvi i drugi dan organizacija pomozi.ba osigurala je za učesnike sendviče, jogurte i vodu, a treći dan Udruženje građana Podrinja organizira večeru.

On je naveo da je već tri puta sa ekipom obišao trasu Marša mira.

“Svi su mi dijelovi teški. Svaki metar je proljevena nečija krv. Ovo je pohod gdje se odaje počast žrtvama genocida. Svi koji drugačije misle, neka ne dolaze, bit će sankcionisani. Ja sam jedan od tih koji smo probili tu zadnju liniju, to se ne može opisati ljudima koji nisu bili. Nekome to pričati ko nije preživio je suvišno“.

Habibović naglašava da učesnici “Marša mira” trebaju da imaju odgovarajuću odjeću i obuću, dovoljno tečnosti te je nephodno da se pridržavaju kodeksa ponašanja.

Kolona učesnika tokom tri dana koliko traje “Marš mira” prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Na potezu od Nezuka kao polazišta, pa do Potočara kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Previous Studenti iz cijelog svijeta na Maršu mira: O Srebrenici mora znati cijela planeta
Next Bosanske ljepote: Izletište na rijeci Janj kod Šipova

You might also like

NAŠI DANI

“Merhamet” dopremio pomoć za poplavljena područja u Krajini, u pripremi i drugi konvoj

Delegacija HO “Merhamet” MDD, koju je predvodio predsjednik Kenan Vrbanjac, danas je posjetila popljavljena područja u Unsko-sanskom kantonu. Porodicama koje su pretrpljele ogromne štete “Merhamet” dopremio veliku količinu humanitarne pomoći,

TURIZAM

Uspostavljena nova aviolinija Ujedinjeni Arapski Emirati – Sarajevo

Kompanija Air Arabia danas je na sarajevskom aerodromu predstavila novu niskobudžetnu avioliniju na relaciji Šarža (Ujedinjeni Arapski Emirati) – Sarajevo. Avioni te kompanije do jula će letjeti tri puta sedmično,

NAŠI DANI

Sjećanje na šehide u Memorijalnom centru u Potočarima

Memorijalni centar Potočari danas su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica