Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Počeo je pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”.

Jedan od učesnika Marša Mira je i Mirsad koji je prilikom pješačenja na dionici Crni vrh podijelio svoje iskustvo u preživljavanju srebreničkog genocida.

Prolaziš pored ranjenih. Ostaviš svog rođenog brata koji ne može dalje. Ne znaš šta ćeš sa njim, on ti samo kaže: Produži, da barem neko izađe živ“, kazao je za N1.

Za učesnike “Marša” će tokom trajanja pohoda dva puta dnevno biti dijeljeni voće i voda, a osigurane su i cisterne s vodom na određenim mjestima. Prvi i drugi dan organizacija pomozi.ba osigurala je za učesnike sendviče, jogurte i vodu, a treći dan Udruženje građana Podrinja organizira večeru.

On je naveo da je već tri puta sa ekipom obišao trasu Marša mira.

“Svi su mi dijelovi teški. Svaki metar je proljevena nečija krv. Ovo je pohod gdje se odaje počast žrtvama genocida. Svi koji drugačije misle, neka ne dolaze, bit će sankcionisani. Ja sam jedan od tih koji smo probili tu zadnju liniju, to se ne može opisati ljudima koji nisu bili. Nekome to pričati ko nije preživio je suvišno“.

Habibović naglašava da učesnici “Marša mira” trebaju da imaju odgovarajuću odjeću i obuću, dovoljno tečnosti te je nephodno da se pridržavaju kodeksa ponašanja.

Kolona učesnika tokom tri dana koliko traje “Marš mira” prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Na potezu od Nezuka kao polazišta, pa do Potočara kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Previous Studenti iz cijelog svijeta na Maršu mira: O Srebrenici mora znati cijela planeta
Next Bosanske ljepote: Izletište na rijeci Janj kod Šipova

You might also like

NAŠI DANI

Forto: Ne stidim se bošnjaštva, jer ja nisam Bošnjak!

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je za Source portal. Između ostalog, bilo je govora o resoru zdravstva, koji je u ovom momentu najključnijiji, zbog toga je najavio

NAŠI DANI

Benz: Namjerno povezuju islam sa terorizmom; Muslimani se ne trebaju izvinjavati za teroristička djela koja čine neki ‘u ime islama’

Neki namjerno povezuju islam sa terorizmom, iako je jasno da ta religija nema veze sa terorizmom, kaže za Al Jazeeru Wolfgang Benz, jedan od najpoznatijih svjetskih historičara čija djela su

NAŠI DANI

BH vozom ponovo prema jugu

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da će od četvrtka, 08. juna 2017. godine, ponovo u redovan putnički saobraćaj biti uvedeni brzi putnički voz  Sarajevo- Čapljina-Sarajevo sa polaskom u