Sjećanje na maloljetnog borca Armije RBiH Hasiba Đulovića i saborce

Sjećanje na maloljetnog borca Armije RBiH Hasiba Đulovića i saborce

U prisustvu predstavnika boračkih organizacija Grada Tuzle, članova porodice, predstavnika vjerskog i političkog života te velikog broja građana MZ Pasci u ovoj tuzlanskoj mjesnoj zajednici upriličena je manifestacija sjećanja na sve poginule borce i šehide, te obilježena godišnjica pogibije maloljetnog borca Armije RBiH Hasiba Đulovića-Sibe.

Dani sjećanja na poginulog maloljetnog borca Hasiba Đulovića-Sibe trajat će dva dana a završni dio planiran je za subotu kada će biti upriličen i 1. Memorijalni turnir u malom fudbalu ‘Hasib Đulović-Sibe’, koji će za ovu priliku okupiti njegove vršnjake i kada će biti dodijeljena priznanja i pehari za najbolje ekipe i pojedince, saopćeno je iz Koordinacije boračkih udruženja Grada Tuzla.

Iz Koordinacije podsjećaju da je ovaj sedamnaestogodišnji dječak svoje mladalačke snove zamijenio puškom u ruci gdje se kao dobrovoljac prijavljuje u redove Armije RBiH nakon čega vrlo brzo pristupa i izviđačko-diverzantskoj jedinici 5-e OG.Hasib Đulović je rođen 11. februara 1975. godine u Petrovicama Donjim kao drugo dijete od oca Ismeta i majke Sabire, imao je brata Samira i sestru Ajšu, a poginuo je 29. oktobra 1992. godine od agresorske granate u poslijepodnevnim satima u mjestu Kukarići u akciji za oslobađanje Kolimera na Majevičkom ratištu.

– Naše udruženje je i osnovano kako bi štitilo prava preživjelih maloljetnih boraca ali sa posebnim pijetetom i pažnjom i onih koji su kao maloljetni dobrovoljno ušli u redove Armije RBiH i branili njenu nezavisnost, ljudsku čast i dostojanstvo i pri tome dali ono najvrednije što imaju a to je život. Jedan od njih bio je i Hasib Đulović Sibe koji je u vrijeme kada je poginuo kao diverzant Armije RBiH imao samo 17 godina i osam mjeseci. Naša je obaveza da se ova djeca ne zaborave i mi ćemo to raditi u svakom trenutku radi istine i vjere u bolje sutra svih građana BiH – kazao je Kadir Hajdarević, predsjednik Udruženja „Maloljetni borci Armije RBiH Grada Tuzla”.

Na ovom skupu prisutnima su se još obratili i imam Hadžijske džamije u Petrovicama Eldin Mehmedović, predsjednik MZ Pasci Senaid Avdić, a posebno dirljivo obraćanje imao je i Benjamin ef Smajlović, imam džamije u Pascima koji je ovom prilikom kazao da su svi borci Armije RBiH, a posebno oni maloljetni kao što je bio Sibe, zaslužni što danas imamo slobodu u kojoj rastu naša djeca i koju moramo znati cijeniti jer je skupo plaćena životima hiljada poginulih boraca i šehida.

Na ovom skupu se obratila i pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku zaštitu Grada Tuzle Admira Atić-Tupković koja je između ostalog kazala da je Grad Tuzla i njena služba uvijek podržavala i da će to sa ponosom činiti i u budućnosti, manifestacije koje njeguju sjećanja na sve poginule borce i šehide naše domovine jer kako je istakla da nije bilo hrabrih sinova naše domovine danas ni nas ne bi bilo.

Na samom kraju prisutnima se obratio i Ahmed ef Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla koji je istakao kako naše nove mlade generacije trebaju učiti, studirati i obrazovati se, raditi vrijedno i marljivo za svoje porodice i svoju zajednicu kako nam se više nikada ne bi dogodilo da nam ginu djeca sa puškom u ruci braneći svoju domovinu, te da se moramo uvijek sjećati i biti zahvalni svima onima koji su u vrijeme Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. branili i odbranili svoju čast, vjeru i domovinu.

Nakon skupa, sve delegacije su položile cvijeće na mezar maloljetnog doborovoljca Hasiba Đulovića-Sibe a u Šehidskoj džamiji u Petrovicama proučen je i tevhid za rahmetli Hasiba Đulovića-Sibe te tevhid za svih 26 poginulih boraca i šehida MZ Pasci.

Obilježavanje 30. godišnjice bit će nastavljeno sutra 1. Memorijalnim turnirom Hasib Đulović Sibe nakon čega će biti dodijeljene i zahvalnice i priznanja za najuspješnije pojedince.Organizator ove manifestacije je Udruženje „Maloljetni borci ARBiH Grada Tuzle“, a veliku pomoć u organizaciji događaja pružio je i MIZ Tuzla, JU OŠ „Pasci“ te imami džamija u Pascima, navodi se u saopćenju.

Previous U Sarajevu počelo Evropsko prvenstvo u džudu za seniore do 23 godine
Next Banovići: Mjesto gdje se još uvijek čuje parna lokomotiva

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH o ponovnom sticanju bosanskog državljanstva, upućeni prijedlozi na državni nivo

Nakon što je danas usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada FBiH je predložila da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaduži Ministarstvo civilnih poslova BiH da pokrene procedure radi usvajanja

NAŠI DANI

Ćorić – od istaknutog komuniste u Čitluku, preko Haga i presude za UZP, do promocije knjige u Mostaru

–Danas će u Mostaru, u gradskoj ustanovi koja ne bi, kao javna institucija, smjela nositi nacionalni predznak, i koju finansiramo svi – promociju svog ogavnog “književnog uratka” imati presuđeni ratni

NAŠI DANI

Džaferović u UN: Iako kao država nikoga ne ugrožavamo, zabrinuti smo zbog signala iz dijela susjedstva

Naša zemlja je posljednjih 10 godina u dubokoj političkoj krizi zbog blokada rada državnih institucija, prijetnji otcijepljenjem i općenito potezima koji su protuustavni iz Republike srpske, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva